Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump megfenyegethette az ügyében eljáró bírákat

2023. augusztus 6., vasárnap 08:48

Donald Trump közelgő perének ügyészei korlátozást kértek arra vonatkozóan, hogy a volt elnök mit mondhat nyilvánosan az ügyről. Erre reagálva a volt elnök egy fenyegető üzenetet osztott meg az interneten.

Pénteken késő este benyújtott beadványukban az ügyészek közölték: attól tartanak, hogy Trump fontos bizonyítékokat hozhat nyilvánosságra – írja a BBC News.

A lépést egy Trump által pénteken megosztott közösségi médiás posztra hivatkozva indokolták, mondván, hogy az az ügyben érintett személyeket célzott meg. A volt elnök a Truth nevű oldalon írt egy posztot, amelyben annyit üzent: bosszút fog állni azokon, akik most keresztbe tesznek neki. 

Trump a posztban nem egyértelműsítette, hogy kiknek üzent. A volt elnök jogi csapata úgy reagált, hogy a poszt politikai ellenfeleknek szólt, nem az ügyben érintett személyeknek. 

A posztot péntek délután tette közzé, alig egy nappal azután, hogy ártatlannak vallotta magát az állítólagos választási csalási ügy négy vádpontjában. A vádak – amelyek között szerepel az Egyesült Államok megtévesztésére irányuló összeesküvés, a tanú befolyásolása és az állampolgárok jogai elleni összeesküvés – a volt elnöknek a 2020-as választásokat követő, többek között a január 6-i capitoliumi zavargások körüli cselekedeteiből erednek.

Korábban is támadta a bírákat, tanúkat 

Jack Smith ügyész egy beadványában azt írta: a fenti poszt aggodalmakat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Trump nyilvánosságra hozhat titkos anyagokat,

köztük az ügyészektől kapott esküdtszéki iratokat is. 

A beadványban hangsúlyozta, hogy a pénteki posztban szerinte Trump burkoltan az ellene folyó büntetőeljárás érintettjeit fenyegette meg.  Megjegyezte, hogy Trump korábban is támadta a bírákat, az ügyvédeket és az ellene szóló tanúkat. Arra is figyelmeztetett, hogy a volt elnök viselkedése „káros, elrettentő hatással lehet a tanúkra, vagy hátrányosan befolyásolhatja a tisztességes igazságszolgáltatást ebben az ügyben”.

Mint írta, az általuk kért végzés – amelyet a védők végzésnek neveznek – nem lenne „túlságosan korlátozó”, mondván, hogy nem akadályozná meg Trumpot és csapatát abban, hogy a médiában vitassák meg az ügyet, továbbá lehetővé tenné számára, hogy hozzáférjen a védelemben felhasználható anyagokhoz.

A javasolt végzés csupán bizonyos anyagok helytelen terjesztését vagy felhasználását kívánja megakadályozni, beleértve a nyilvánosságot is

– áll a beadványban.

Donald Trump azóta nekiment a különleges ügyésznek is. Pénteken Alabamában a támogatói előtt beszélve azt mondta: „Smith egy zavart és rossz ember”.

Tanya Chutkan bírónő helyi idő szerint hétfőn 17 óráig adott határidőt Trump jogi csapatának, hogy válaszoljon a beadványra. Trump ügyvédei további három napot kértek, de a bírónő elutasította kérésüket.

Trumpnak most öt közelgő perrel kell szembenéznie – három büntetőperrel, amelyek a titkos dokumentumok ügyét, a hallgatási pénz ügyét és a választási vádakat foglalják magukban, valamint két polgári perrel, amelyek üzleti gyakorlatokról és egy őt nemi erőszakkal vádoló nő állítólagos rágalmazásáról szólnak.

Rovatok