Index Vakbarát Hírportál

Szokatlan fotók készültek Kim Dzsongunról

2023. augusztus 6., vasárnap 14:30

Kim Dzsongun észak-koreai vezető fegyvergyárakat látogatott, tüzérségi gyártóüzemeket ellenőrzött a közelmúltban. Ezekről fotó is készült, ami ritka bepillantást enged a titokzatos állam fegyverkezési létesítményeibe.

Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA szombaton hozta nyilvánosságra azokat a fotókat, melyeken Kim Dzsongun látható, amint fegyvereket próbál ki – írja a CNN.

A hírügynökség szerint Kim Dzsongun egy „nagy kaliberű tüzérségi komplexum” gyártóüzemében tett látogatást. Hozzátették, hogy „helyszíni útmutatást” is adott a „stratégiai cirkálórakéták és pilóta nélküli támadó repülőgépek” gyártásával foglalkozó létesítmény dolgozóinak.

Azt is közölték, hogy az állam vezetője fontos utasításokat adott az új lőszerek sorozatgyártására vonatkozó kapacitásépítéssel kapcsolatban.

A látogatásokra csütörtökön, pénteken és szombaton került sor az észak-koreai hírügynökség közleménye szerint.

A fotók közzététele akkor történt, amikor a Koreai-félszigeten kiéleződött a feszültség Észak- és Dél-Korea közt. Júliusban Észak-Korea nagyszabású katonai parádét tartott, amelyen két interkontinentális ballisztikus rakétamodellt (ICBM) mutatott be a koreai háború fegyverszünetéről való megemlékezés részeként.

Ezt Phenjan a győzelem napjaként emlegeti, annak ellenére, hogy a kimerítő konfliktus patthelyzetben végződött, és a félsziget kettészakadt. Kang Szunnam észak-koreai védelmi miniszter a parádét

a nemzet fegyveres erői hatalmas dicsőségének és az egész nép nagy ünnepének nyilvánította.

Augusztusban Phenjan egy másik erődemonstráció keretében két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely a Koreai-félsziget és Japán közötti tengerben landolt.

Rovatok