Index Vakbarát Hírportál

A turisták elhallgattatták a harangszót, ám az olaszok nem tudnak a csöndben aludni

2023. augusztus 6., vasárnap 20:55

Egy toszkán kisváros lakóit felháborította, hogy a turisták követelésére éjszakára elnémult a harangszó. Az olaszok azt állítják: most ők nem tudnak nyugodtan aludni.

„Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik ilyen döntést hoztak” – védekezett a polgármester azok után, hogy a helybeliek elpanaszolták, nem tudnak tisztességesen aludni, amióta elhallgattatták történelmi óratornyuk harangjait.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő toszkánai Pienza a 15. századi épületeiről híres. A Pienza-székesegyház és a Piccolomini-palota mellett itt található II. Pius pápa nyári rezidenciája, nem utolsósorban pedig itt forgatta Franco Zeffirelli Rómeó és Júlia című filmjét.

A jellegzetes óratorony 560 éves, a teret övező épületeket pedig 1459-ben kezdték építeniA reneszánsz óratorony 30 percenként kongott – napszaktól függetlenül. 

A kisváros külföldi látogatói azonban hangosnak találták. Sokan szóvá tették, hogy a harangszótól nem tudnak aludni. A városvezetés megelégelte a zsörtölődő turisták hadát, és úgy döntött: este 10 és reggel 7 között elhallgattatja a pienzai harangokat.

Kizárólag a külföldi látogatók reklamáltak, kivált nyáron, amikor az elviselhetetlen hőség miatt nyitott ablaknál aludtak, hogy némileg elviselhetőbbé tegyék az éjszakát. A panaszokat a szállásadók tolmácsolták.

„Többen is reklamáltak” – mondta Pienza polgármestere a Telegraphnak. Manolo Garosi szerint jobbára azok kifogásolták a zajt, akik a piazza, a főtér, vagyis a harangtorony közelében béreltek apartmant.

Korlátozzák a turisták számát

A pienzai városvezetés intézkedése ugyan megnyugtatta a turistákat, nem minden helyi lakos örült azonban a döntésnek. Egyesek azzal érveltek, hogy a harangok a kisváros lüktetésének szerves részét képezik.

Mások azt állították, hogy a megszokott és rendszeres harangszó nélkül nehezen hajtják álomra a fejüket.

Garosi azzal védekezett, hogy más városokban, ahol a harangok kondulása zavarta a külföldi vendégek nyugalmát, hasonlóképpen cselekedtek. Olyanok is akadtak azonban a térségben, akik egészen másként reagáltak, és korlátozták a turisták számát, amely a járvány lecsengése után alaposan megugrott – írta az Independent.

Trentino-Alto Adige régiója májusban új szabályozással korlátozta a vendégéjszakák számát. A térség „elérte a látogatók számának felső határát” – érvelt Arnold Schuler idegenforgalmi miniszter. 

Az Észak-Olaszországba özönlő turistákat már 2019-ben sokallták. Néhány hónapja úgy döntöttek, hogy kizárólag akkor nyílhat új vendégház, Airbnb, panzió vagy szálloda, ha a meglévők közül valamelyik bezár.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok