Index Vakbarát Hírportál

Félmilliárd eurós kárt is okozhatott a vihar Szlovéniában

2023. augusztus 6., vasárnap 14:57

A miniszterelnök szerint a független Szlovénia történetének legnagyobb természeti katasztrófája történt a hétvége folyamán.

Mint arról beszámoltunk, nemcsak Magyarországon, hanem délnyugati szomszédunknál, Szlovéniában is igen kemény viharok csaptak le a hétvége folyamán. A megnőtt csapadékmennyiség miatt a folyók kiáradtak, és árvizet okozva hidakat és utakat tettek tönkre.

Ráadásul a vihar halálos áldozatokkal is járt. A szlovén állam közlése szerint a pénteki nap folyamán hárman vesztették életüket a természeti katasztrófában, sajtóhírek szerint pedig szombaton szintén valaki életét veszthette – utóbbit a szlovén rendőrség még nem erősítette meg.

Miután a vihar alábbhagyott, megkezdődhetnek a helyreállítási munkálatok. Utóbbi kapcsán a szlovén miniszterelnök, Robert Golob úgy fogalmazott, legalább 550 millió eurós, azaz jelenlegi árfolyamon 214,3 milliárd forintos kár keletkezhetett a hétvége folyamán.

Golob emiatt a független Szlovénia története legnagyobb természeti katasztrófájának nevezte az esetet, és azt is elárulta, hogy utak és hidak mellett lakóházak és más épületek is sérültek az árvizekben.

Mint arról az AFP beszámol, a mentésben a szlovén hadsereg is részt vesz, és arra szólították fel a lakosokat, hogy addig ne hagyják el a lakásukat, amíg a helyreállítási munkálatokkal nem végeznek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a heves esőzések kapcsán kialakult árvíz egy 38 tagú magyar csoportot is érintett, amelynek tagjai Lasko városában vészelték át a vihart, ahol a rendkívüli időjárás elöntötte a hotelt, amelyben megszálltak. Az utak megrongálódása miatt nem tudtak eljönni a településről sem.

Szlovéniában és Ausztriában is több száz embert evakuálni kellett a brutális áradások miatt

Ausztria és Szlovénia több körzetében is bevetették a katasztrófavédelmet vasárnap a napok óta tartó heves esőzések és áradások, valamint a csapadék okozta földcsuszamlások miatt.

Az éjszaka folyamán a szlovén mentőalakulatokat 186 körzetben mozgósították, több helyen veszélyessé vált épületekből kellett embereket kimenteni.

Szombat este 500 embert evakuáltak a kelet-szlovéniai Alsóbeszterce (Dolnja Bistrica) településről, miután átszakadt egy gát a Mura folyón.

Az osztrák határ környékéről csaknem 110 embert telepítettek ki. Az emberek átmeneti szállásokon várják az időjárás jobbra fordulását. Szlovéniában emellett összesen 85 holland állampolgárt is kimenekítettek az elöntött területekről, őket az ANP holland hírügynökség értesülése szerint várhatóan vasárnap szállítják haza Hollandiába.

A holland külügyminisztérium bejelentette,

a szlovén hatóságok rábukkantak öt hollandra is, akit korábban eltűntként jelentettek, viszont úgy tudni, hogy két ember, apa és fia – egyelőre tisztázatlan okokból – életét vesztette.

Jóllehet a vízszint országszerte stabilizálódik, a heves esőzések és a nedves talaj miatt nőtt a földcsuszamlások veszélye, a szlovéniai geológiai intézet pedig óvatosságra intett.

Ausztriában az ország déli részén mérséklődött a csapadék, ám a fellazult talaj itt is veszélyt jelent.

A tűzoltókat több alkalommal hívták elöntött pincékhez, Karintiában pedig legalább 40 házat és lakást evakuáltak földcsuszamlás veszélye miatt.

Mindeközben Északkelet-Lengyelországban szombat éjjel is heves viharok dúltak, áldozatokról nem érkezett jelentés, a meteorológiai intézet azonban arra figyelmeztetett, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt a folyók itt is megáradhatnak.

Magyarország is segít

„Szomszédaink mindig számíthatnak segítségünkre! Az elmúlt napok viharai nem kímélték szomszédainkat sem. Szlovéniában az özönvízszerű esőzés utáni áradások hatalmas pusztítást végeztek” – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Marjan Sarec szlovén védelmi miniszter kollégámmal folytatott egyeztetésünket követően a Magyar Honvédség  helikopterei indulnak Szlovéniába a mentési munkálatok támogatására. A részletek katonai tervezése már zajlik

– tette hozzá. 

Rovatok