Index Vakbarát Hírportál

Lakást vásárolnának az oroszok az elfoglalt ukrajnai területeken

2023. augusztus 6., vasárnap 20:05

Több mint egy éve történt, hogy Mariupolt teljesen elfoglalták az orosz erők, miután egy hónapokon át tartó ostrommal a földig rombolták. A várost most az orosz megszállás ékköveként mutatják be, és sokan abban reménykednek, hogy majd lakást vásárolhatnak a településen.

Oroszország egy sor „népszavazással” annektálta Mariupolt és a többi megszállt területet.

A két hónapos ostrom alkalmával a város épületeinek kilencven százalékát porig rombolták a folyamatos orosz tüzérségi támadások. Az ENSZ adatai szerint az ostromnak több ezer civil áldozata volt. A háború előtti 430 ezres lakosságból 350 ezer fő menekült el – írja a BBC.

Nagyon úgy tűnik, hogy a megszálló erők a város teljes „oroszosítására” készülnek, hiszen az ukrán nyelvű útjelző táblákat oroszra cserélik, az iskolákban orosz tantervet vezetnek be, és a megmaradt lakosokat orosz útlevél megszerzésére kényszerítik. A BBC tényellenőrei műholdas felvételek segítségével térképezték fel, hogyan alakítják át a várost orosz szájízre. 

Találtam egy ingatlant. Mariupol gyönyörű lesz. A lényeg, hogy a tenger közelében fekszik. Most érdemes venni, mert alacsonyak az árak

– mondta a BBC-nek Vlagyimir, aki az északi-sarkvidéki orosz Murmanszk városában él. Ő is azok közé tartozik, akik az elmúlt hónapokban a VKontaktén, Oroszország legnépszerűbb közösségi oldalán kerestek ingatlant a megszállt városban. Nincsenek kevesen. Vlagyimir azt mondta, hogy már eladta lakását szülővárosában, és hamarosan az egész családdal együtt beköltözik mariupoli otthonába.

Az orosz állami televízióban folyamatosan jelentek meg a híradások Mariupol gyors újjáépítéséről. Egy olyan városról szóltak a beszámolók, ahol hamarosan az élet visszatér a normál kerékvágásba.

A romok helyén most új lakóházak, óvodák, iskolák állnak, mindent a legmodernebb technológiával állítanak helyre

– mondták a Rosszija 1 állami televízió egyik riportjában.

Mi igaz ebből? 

A BBC által elemzett műholdfelvételek azt mutatják, hogy az elmúlt egy évben Mariupol külvárosának közelében több lakótelep is épül. A műholdfelvételek azonban azt is megmutatják, hogy a város romokban lévő része még mindig jelentős. A legtöbb épületnek nincs teteje. A becslések szerint eddig a harcokban megrongálódott házaknak csak a tíz százalékát sikerült helyreállítani. 

Az új lakások építésével párhuzamosan számos lakóházat lebontottak, mert úgy ítélték meg, hogy nem lehet őket helyreállítani. Egy egész városrészt ítéltek meg így, a műholdfelvételek szerint ez egy 315 000 négyzetméteres terület Mariupol keleti részén.

Ehhez képest az orosz állami televízió és a Kreml-barát YouTube-csatornák rendszeresen mutatják a látszólag boldog családokat, akik beköltöznek az új otthonaikba.

A helyiek szerint az egész folyamat gyötrelmesen lassú, és a gyakorlatban sok a korlátozás, ami azt eredményezi, hogy az új épületek félig üresen állnak.

Várniuk kell a lakásra 

Egy helyi lakos, Szvetlana arról mesélt, hogy a nagymamája még mindig várja a lakást, amelyet az épület lebontásakor elvesztett lakása helyett kapna, pedig azt mondták neki, hogy már márciusban megkapja új otthonát. 

Az emberek várólistára kerültek, és nem tudják, hol kapnak majd új lakást

– tette hozzá.

Alekszander szerint a lakásokat főleg olyanok kapják meg, akik egyértelműen oroszpártiak. A Dom Na Nakhimova fejlesztői azt mondták, hogy a lakások nagy részét már lefoglalták, és egy 35 négyzetméteres lakás 3,55 millió rubelbe, közel 13 millió forintba kerül. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit vasárnap is közvetítjük ebben a cikkünkben.

Rovatok