Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadásra készült egy boszniai férfi

2023. augusztus 7., hétfő 21:47

Kapcsolatban állt az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, és békés muszlimok elleni terrortámadásra készülhetett az a boszniai férfi, akit hétfőn fogtak el a hatóságok a közép-boszniai Zenicában – közölte az ország ügyészsége.

A 43 éves férfi korábban már ült börtönben terrorcselekményekért, valamint azért, mert részt vett a szíriai harcokban. Azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam támogatóival kommunikált különböző digitális csatornákon keresztül, és iránymutatást kért telefonnal működésbe hozható robbanószerkezet építéséhez.

A közlemény szerint olyan muszlim tanítók elleni támadásra készült, akik ellenzik a militáns cselekedeteket, és a szélsőséges tevékenységekről a hatóságokat is rendszeresen értesítik.

A nyugat-balkáni országokból – főleg Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból – 2012 óta több százan csatlakoztak az Iszlám Államhoz a szíriai és iraki harcokban, ám a hatóságok információi szerint 2016 óta nem indultak útnak harcosok a térségből.

Ennek egyik oka az, hogy Bosznia-Hercegovina törvényben tiltja a részvételt külföldi fegyveres konfliktusokban, illetve a toborzást és a kiképzést is, és azokat is bünteti, valamint megfigyeli, akik visszatértek a harcterekről.

Eddig 46 visszatérő iszlamistát ítéltek el. A boszniai muszlimok többsége kerüli a szélsőségeket, de többen is csatlakoztak az iszlám radikális ágához, a szalafista mozgalomhoz, amelyet az 1992–1995-ös boszniai háború idején a térségbe érkező külföldi harcosok, a mudzsahidek terjesztettek el.

Rovatok