Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas problémákat okoz Horvátországban a rekordmagas vízállás

2023. augusztus 7., hétfő 21:07

Gondokat okoz Horvátországban a Dráva, Száva és Mura folyók rekordmagas vízállása az ország északi részén, illetve a főváros, Zágráb környékén.

A legsúlyosabb helyzet a Dráván alakult ki Kapronca (Koprivnica) közelében. A Soderica-tónál a medréből kilépett folyó egy utat és egy lakóépületet is elöntött. Ezzel szemben a Mura mentén médiajelentések szerint némileg enyhült a helyzet, az áradások nem okoztak nagyobb károkat a lakóépületekben.

Kapronca-Kőrös megyében több települést is árvíz fenyeget, de homokzsákokból emelt gátakkal eddig elejét lehetett venni nagyobb károknak.

Az ár várhatóan éjszaka fogja elérni csúcspontját.

Sajtójelentések szerint némileg enyhült a helyzet a Mura mentén, az áradat nem okozott nagyobb károkat a lakóépületekben. A folyó vízszintje Muraszerdahelynél érte el csúcspontját, de a délutáni órákban már apadni kezdett.

A horvát sajtó közlése szerint drámai helyzet alakult ki a Sziszek városa melletti Odransko Polje természetvédelmi területen, ahol mintegy 150 lovat zárt körbe az ár.

A térségből, amely az árvízvédelmi rendszer részét képezi, eddig hozzávetőleg ezer lovat tudtak kimenekíteni. A többi állatot a lakóknak nem sikerült időben elvinni.

Rovatok