Index Vakbarát Hírportál

Hátborzongató dokumentumfilmet adtak ki Kínában, a háborútól se rettennek meg

2023. augusztus 7., hétfő 12:38

Kína új dokumentumfilmet adott ki hadseregének felkészüléséről egy Tajvan elleni esetleges támadásra, amiben a bemutatott katonák ígéretet tesznek, hogy szükség esetén akár az életüket is feláldozzák a harcokban.

A Chasing Dreams (Álmokat kergetve) egy nyolcrészes dokumentumfilm, melyet a kínai CCTV állami televízió a hét elején sugárzott a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) fennállásának 96. évfordulójára. A film katonai gyakorlatokat és több tucat katona vallomását tartalmazza, akik fogadkoznak, hogy

a haláltól sem rettennek vissza egy Tajvan elleni lehetséges támadáskor.

Kína saját területének tekinti a saját kormányzattal rendelkező Tajvant, és szükség esetén az erőszaktól sem riad vissza. Az állami média és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg gyakran tesz közzé propagandaanyagokat a hadsereg modernizációjáról és a katonai gyakorlatokról.

Egyre gyakoribbak a fenyegetések

A Fehér Ház júliusban jelentette be, hogy egy 345 millió dolláros segélycsomaggal támogatja Tajvant. A döntést, amely a szakértők szerint az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott katonai támogatás tapasztalataira épült, bírálat érte Peking részéről.

A Chasing Dreams dokumentumfilmben a kínai hadsereg hadgyakorlatai szerepelnek, kiszámított támadások szimulációit mutatják be Tajvan ellen.

A hadgyakorlatokat áprilisban, Caj Jing-ven tajvani elnök amerikai látogatása után hajtották végre. A film drámai részei között szerepel a kínai hadsereg különböző hadosztályain szolgáló katonáinak ígérete, hogy életüket is feláldozzák egy Tajvan elleni esetleges támadáskor.

Ha háború törne ki, és a körülmények nem lennének alkalmasak a tengeri aknák biztonságos eltávolításához, akkor a saját testünket használnánk arra, hogy biztonságos utat hozzunk létre a haderőink számára

– mondta a kínai haditengerészet aknakereső egységének egyik búvára. A légierő egyik pilótája úgy nyilatkozott, ha kifogyna a lövedékekből, akkor a vadászrepülőgépe lenne az ellenség fele kilőtt utolsó rakéta. A különleges taktikai egység parancsnoka arról beszélt, hogy ugyan fájdalmas bajtársakat elveszíteni, de vészhelyzet esetén mindig higgadt és mindig készen áll a harcra.

A Kínai Hadsereg az elmúlt hónapban fenyegetésként többször is a Tajvani-szoroshoz vezényelte a Santung repülőgép-hordozót.

Az elmúlt pár évben a hadsereg vadászrepülői gyakran lépték át a szoros középvonalát, amely informális határvonalként működik Kína és Tajvan között, különösképp a Tajvan és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok miatt – összegezte az MTI az AP hírügynökség alapján.

Rovatok