Index Vakbarát Hírportál

Évforduló miatt szólította fel az Egyesült Államok Oroszországot

2023. augusztus 7., hétfő 19:11

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn, a Grúzia ellen indított katonai beavatkozás 15. évfordulóján közleményben szólította fel Oroszországot, hogy tartsa be a tűzszüneti megállapodás minden pontját.

A Washingtonban kiadott nyilatkozat megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét Georgia szuverenitása és területi integritása iránt a nemzetközileg elismert határain belül.

Megemlékeztek a háború áldozatairól, valamint azokról, akiknek életét örökre megváltoztatta a katonai beavatkozás. Az Egyesült Államok egyben felszólítja Oroszországot, hogy

változtasson álláspontján a katonai konfliktusban érintett két szakadár régió, Abházia és Dél-Oszétia önálló államként való elismerését illetően.

Washington továbbra is kitart amellett, hogy Oroszország elszámoljon a fegyveres konfliktust lezáró hatpontos tűszünetben vállalt kötelezettségei teljesítésével, vonja vissza katonai erőit a 2008-as válság előtti területekre, és tegye lehetővé a humanitárius szállítmányok akadálytalan eljuttatását a szükséget szenvedőkhöz – áll a közleményében, amit az MTI összegzett.

Rovatok