Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia eredményesebbé teszi a rákszűrést

2023. augusztus 7., hétfő 21:13

A mesterséges intelligencia ötödével több emlőrákot azonosított, mint a radiológusok által végzett hagyományos szűrés – ez derült ki egy svéd kísérlet korai eredményeiből.

A Lundi Egyetem kutatócsoportja szerint további kutatásokra van szükség annak a teljes körű eldöntéséhez, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazható-e a szűrőprogramokban. A brit szakértők is egyetértenek abban, hogy a legújabb technológia bevetése ígéretes a nőket sújtó emlőrák korai azonosításában.

Nem ez az első tanulmány, amely a mesterséges intelligencia alkalmazását vizsgálja a mammográfiában – a mell röntgenfelvételén. A korábbi kutatások során, köztük az Egyesült Királyságban visszamenőlegesen vizsgálták és összehasonlították az orvosok és a technológia diagnózisát – emlékeztetett a BBC.

A svéd kutatásban a mesterséges intelligenciával támogatott szűrést összevetették a hagyományos, úgynevezett standard eljárással.

A vizsgálatban több mint nyolcvanezer nő vett részt, akinek az átlagéletkora – a Lancet Oncology című szaklapban publikált jelentés alapján – 54 év volt.

A vizsgálatok felét két radiológus értékelte. Ez a standard ellátás. A másik felét az AI által támogatott szűrőeszközzel értékelték, amit egy vagy két radiológus szakember értelmezett.

A mesterséges intelligencia által támogatott szűrés 244 emlőrákot diagnosztizált, míg a standard szűrésen 203 nőnél mutatták ki a daganatos betegség tüneteit.

A mesterséges intelligencia alkalmazása ráadásul nem eredményezett több „téves pozitív eredményt”. Így nevezik azt az esetet, amikor egy páciens elváltozását tévesen diagnosztizálják kórosnak.

A téves pozitív eredmények aránya másfél százalék volt az AI- és a standard, radiológusi diagnózisban egyaránt.

Számos előnye van a technológiának

A mesterséges intelligencia bevethető a mellrákszűrésben, ami segíthet a világszerte tapasztalható radiológushiány kezelésében – állapította meg a svéd kutatás vezető szerzője. Dr. Kristina Lang szerint azonban folytatni kell a kutatásokat, hogy teljes mértékben „megismerjük a benne rejlő lehetőségeket és a költséghatékonyságot”.

A legnagyobb potenciálnak azt tartja, hogy kevésbé terheli a radiológusokat a nagyszámú szűrés ellenőrzésében.

A mesterséges intelligencia alkalmazásával feleslegessé válhat a kétszer végzett mammográfia, ezáltal a radiológusok a fejlettebb diagnosztikára összpontosíthassanak, miközben a betegek várakozási ideje lerövidül.

A svéd kutatást „nagyon biztatónak” nevezte a brit közegészségügyi szolgálat, az NHS szóvivője, aki szerint már készülnek a tervek, miként lehetne a technológiát alkalmazni a szigetország emlőszűrési programjában.

Kiegészíti a szakembert

Ígéretesnek nevezte a mesterséges intelligencia alkalmazását a Radiológusok Királyi Kollégiumának elnöke. Dr. Katharine Halliday úgy véli, időt takarít meg a szakembereknek azzal, hogy maximalizálja a hatékonyságunkat, támogatja a döntéshozatalunkat, nem utolsósorban pedig segít azonosítani és rangsorolni a legsürgősebb eseteket.

a mammográfia elemzése bonyolult, ezért a radiológusok felügyelete és értelmezése elengedhetetlen.

Épp ezért a szakértők hiánya – az Egyesült Királyságban a munkahelyek 29 százaléka ebben a szakmában betöltetlen – nagy kihívás elé állítja az egészségügyet.

A klinikai radiológusok „nélkülözhetetlenek és pótolhatatlanok”, ugyanakkor a klinikai radiológus a mesterséges intelligencia segítségével, rálátásával és pontosságával egyre inkább félelmetes erő lesz a betegellátásban – hangoztatta Halliday.

(Borítókép:  Charles / Chicago Tribune / Tribune News Service / Getty Images)

Rovatok