Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij elleni merényletet hiúsított meg az ukrán titkosszolgálat

2023. augusztus 7., hétfő 15:56

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) közölte, hogy őrizetbe vettek egy orosz kémet, aki légicsapást akart végrehajtani a Mikolajiv régióban az ukrán elnök látogatása idején.

A kém az ukrán elnök Mikolajiv régióba tett látogatásának előestéjén, a tervezett látogatásról gyűjtött információkat – közölte az SBU. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július végén látogatott a régióba – írja a CNN

Az SBU azt írta, hogy az állítólagos összeesküvő „hozzá akart jutni az államfő útjának adataihoz, időpontokhoz és a látogatás pontos helyszíneihez. Az SBU ügynökei azonban információt szereztek  a „gyanúsított felforgató tevékenységéről”, és további biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.

A nő kommunikációjának megfigyelése során az SBU megállapította, hogy az illető feladata volt az elektronikus hadviselési rendszerek azonosítása és a fegyveres erők lőszerraktárainak helymeghatározása is.

A nyomozás szerint a kém a dél-ukrajnai Ocsakovban lakott, és a régió egyik katonai egységének területén lévő katonai boltban dolgozott korábban eladóként.

Állítólag körbejárta a körzet területét, és ukrajnai objektumok helyszíneit filmezte le. Az ukrán elhárítás nem nevezte meg a nőt.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről az Index is élőben tudósít, hétfői hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok