Index Vakbarát Hírportál

Orosz rakétaalkatrészek húztak el Ausztrália felett az éjszaka

2023. augusztus 8., kedd 14:04

Villanásokat észleltek Melbourne felett, Ausztráliában, amit egy Szojuz-2 orosz rakéta darabjai okozhattak, amikor visszatértek a Föld légkörébe – közölte kedden az Ausztrál Űrügynökség (ASA).

Az Ausztrália délkeleti része fölött tegnap este megfigyelt lenyűgöző fényjelenséget valószínűleg egy orosz rakéta maradványai okozták, amelyek visszatértek a légkörbe – állítja az ausztrál űrkutatási hivatal.

Több jelentés is érkezett az ország különböző részeiről arról, hogy az égen egy fényes jelenség vonult végig, amely lángoknak tűnő nyomot hagyott maga után. Az objektumot egyesek meteornak vélték, de az Ausztrál Űrügynökség szerint valószínűleg ember okozta – közölte az ABC News.

Megállapítottuk, hogy a melbourne-i égbolt felett hétfő éjjel észlelt villanások valószínűleg egy orosz Szojuz-2 rakéta darabjai lehettek. A kilövésről értesítettek bennünket, a rakéta darabjai a terv szerint biztonságban visszazuhantak a Föld légkörébe, Tasmania délkeleti partjainál estek az óceánba

– tudatta az ASA.

Az űrügynökség közölte, hogy az orosz hatóságok értesítést adtak a kilövésről, és a rakéta maradványai a tervek szerint a légkörbe visszatérve az óceánba zuhantak volna Tasmania délkeleti partjainál.

Az ügynökség hozzátette, hogy kormányzati partnereivel együtt továbbra is figyeli a visszatérő rakétadarabok útját. A helyi lapok beszámolói szerint szerte Victoria államban nagy fényességet és erős zajt észleltek a szemtanúk.

Rovatok