Index Vakbarát Hírportál

Ausztria katonákkal oldaná meg a tanárhiányt

2023. augusztus 8., kedd 15:34

Katonákat képezne át az osztrák kormány, hogy megoldja az egyre nagyobb gondot okozó tanárhiányt. Az ellenzéki pártok és helyi szervezetek tiltakoznak, ugyanis szerintük a javaslat megvalósulása az oktatásügy militarizálásához vezethet.

Ausztria meglepő módszerrel oldaná meg a tanárhiányt. A kormányon lévő Osztrák Néppárt (ÖVP) javaslata szerint a szolgálatban álló katonákkal kéne pótolni a hiányzó tanárokat – vette észre az Infostart az ORF közleményét.

Karl Nehammer kancellár konzervatív pártja „célzott toborzást“ indítana, vagyis tehetségük szerint irányítaná az átképzésre hajlandó katonákat az iskolákba. Ez azt jelenti, hogy akik például kiemelkedő zenei vagy sport tehetséggel bírnak, rájuk bíznák az ehhez kapcsolódó tantárgyak oktatását. 

A kormány emellett azt is indítványozta, hogy a következő tanévben a honvédelem nagyobb súlyt kapjon az oktatásban. 

Tiltakozáshullám indult a javaslat ellen

A javaslat ellen számos szervezet tiltakozik országszerte. Az országos diákszövetség (ÖH) elnöke szerint „a hadsereg befolyásának erősödése az osztálytermekben, valamint a tantervekben megnyitja az utat az oktatásügy militarizálása felé”.

Nina Mathies közölte, a honvédelem helyett inkább a klímaválságról vagy például a diszkrimináció elleni harcról kellene beszélni. Mint mondta, a tanárhiány megoldása pedig a munkakörülmények javítása és a fizetések emelése lenne.

A döntés ellen számos ellenzéki párt is fellépett. Az osztrák Szocialista Párt (SPÖ) elnöke, Andreas Babler például közölte, a kormány katonákként „postásokat” küld az iskolákba, valamint tönkreteszi az országot.

A tiltakozások ellenére Klaudia Tanner védelmi miniszter kijelentette, az új tanterv szeptembertől életbe lép, amely értelmében a honvédelem hangsúlyosabb oktatása is elindul.

Rovatok