Index Vakbarát Hírportál

Több tízezer cserkészt kellett kimenekíteni a közelgő tájfun miatt

2023. augusztus 8., kedd 18:04

A dél-koreai hatóságok nagyszabású mentési akcióba kezdtek, amely során mintegy 40 ezer cserkészt kellett a cserkész-világtalálkozó helyszínéről evakuálni a fenyegető természeti csapások miatt – tudósított a CNN.

Az ország nyugati partján, Saemangeum városában rendezték a nemzetközi cserkésztalálkozót, amelynek az eseményei nagyrészt a szabadtéren zajlottak. A fiatalok  kulturális előadásokat és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos programokat hallgattak volna, ám a közelgő tájfun és a rendkívüli hőség miatt végül a cserkészeket ki kellett telepíteni, egy héttel a rendezvény kezdete után.

A dél-koreai belügyminiszter elmondta, hogy a helyszín kiürítése már elkezdődött, csaknem 3700 autóbusz hagyta el a rendezvényközpontot, és ezeket rendőrautók, valamint helikopterek kísérték, a cserkészeket pedig 128 helyen fogják elszállásolni. A miniszter azt is hozzátette, hogy a fesztivált megtartják, nem fújják le.

A cserkész-világtalálkozó szervezői még hétfőn, a közelgő Khanun tájfunra hivatkozva jelentették be az evakuálási tervet, miután a szélvihar az előrejelzések szerint csütörtökön fogja lecsapni Dél-Koreára. A CNN meteorológusai szerint az orkánt nagy mennyiségű csapadék kíséri majd.

Az aggódó szülők mellett az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Szingapúr is felszólította a szervezőket, hogy inkább halasszák el az eseményt a fenyegető természeti csapás miatt.

Nem a tájfun az egyetlen zavaró tényező az augusztus 1-jén kezdődött világtalálkozóval kapcsolatban. Az első héten több száz résztvevő került kórházba a rendezvényt sújtó extrém hőhullám miatt. A dél-koreai családügyi miniszter szerint csak vasárnap majdnem 1300-an keresték fel a helyszíni kórházat.

A Koreai Meteorológiai Ügynökség az ország nagy részére – július vége óta – a legmagasabb hőhullámriasztást tartja érvényben. A hőmérséklet a hét elején még sokfelé 37 Celsius-fok körül volt.

Rovatok