Index Vakbarát Hírportál

Fogyatékosságra hivatkozva úszhatja meg büntetését a ruandai népirtás felbujtója

2023. augusztus 8., kedd 18:35

Dühösen és csalódottan reagáltak az 1994-es ruandai népirtás túlélőinek szervezetei a hágai székhelyű nemzetközi törvényszék fellebbviteli kamarájának azon döntésére, amely szerint időskora és demenciája miatt nem állítható bíróság elé a 90 éves Félicien Kabuga, a népirtás feltételezett finanszírozója.

A hétfői döntéssel az ENSZ-bírák elutasították az ügyészség azon indítványát, hogy vizsgálják felül Kabuga perképességét. A bíróság első fokon június elején hozott döntést arról, hogy a vádlott nem állítható bíróság elé, és úgy döntött, bűnössége megállapítására a részvétele nélkül folytatják az eljárást, amelynek végén azonban nem szabnak ki büntetést.

A védelem fellebbezett az eljárás ilyetén folytatása ellen, a bíróság pedig igazat adott az ügyvédeknek, mondván, tisztességes pert csak akkor lehet lefolytatni, ha „teljeskörűen tiszteletben tartják a vádlott jogait”.

A bíróság szintén arra a megállapításra jutott, hogy egy ilyen ítélet az áldozatok és a túlélők számára is csalódást jelentene.

Ez a döntés „szándékos feltépése azoknak a mély sebeknek, amelyektől a népirtás túlélői szenvednek” – reagált kedden a fellebbviteli kamara döntésére Naphtali Ahishakiye, a túlélőszervezetek ernyőszervezetének (IBUKA) vezetője.

Bejelentette, hogy a túlélőket képviselő szervezetek megszakítanak minden kapcsolatot a hágai törvényszékkel.

A túlélők elmondhatatlanul dühösek és csalódottak

– hangoztatta.

Az egykori üzletembert 2020-ban fogták el Párizsban, mintegy három évtizedes bujkálás után. A törvényszék azzal vádolta, hogy pénzelte, és fegyverekkel – a többi között bozótvágó késekkel – látta el az annak idején a Ruandában mintegy 800 ezer embert meggyilkoló hutu milíciákat.

A 80-as évei végén vagy a 90-es évei elején járó Kabuga első bírósági meghallgatásán hazugságoknak nevezte a vádakat. A férfi pontos életkora nem állapítható meg.

Rovatok