Index Vakbarát Hírportál

Ilyen létezik? Több mint tíz fokkal volt melegebb Finnországban, mint Magyarországon

2023. augusztus 9., szerda 14:31

Első ránézésre meglepő lehet, de igaz: amíg hétfőn Finnország déli részein akár 33 fokot is mutattak a hőmérők, addig Magyarország északi és északnyugati részein a 20 fokot sem érték el a maximumok.

Szokatlan hőmérsékleti eloszlás alakult ki hétfőn Európában annak a hullámzó hidegfrontnak köszönhetően, melynek hátoldalán az átlagoshoz képest 6-8 Celsius-fokkal hidegebb levegő árasztotta el Közép-Európát – írja az Időkép.

Mint kiderült, Magyarországtól északra egy aktív ciklon alakult ki, melynek hidegfrontja szokatlan módon dél-délnyugat felől érte el a Skandináv-félsziget térségét.

A ciklon előoldalán hétfőn kelet, délkelet felől meleg, szubtrópusi légtömeg árasztotta Európa északi-északkeleti részét, beleértve Finnországot is. Olyannyira, hogy miközben

nálunk főként az északi-északnyugati részeken a 20 fokot sem érték el a maximumok, addig Finnország déli területein 30-33 fokot mutattak a hőmérők.

A portál a hideg időjárást a fentebb említett hullámzó hidegfront mellett azzal indokolja, hogy a front csütörtöktől gyakorlatilag kettévágta az országot, miközben keleten tombolt a kánikula, addig a nyugati országrészben élőknek napokig hűvös, borongós, csapadékos időben volt részük. Vasárnapra a front a keleti tájakra is meghozta az őszies hangulatú időt, amely még hétfőn is folytatódott.

Rovatok