Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin olyan döntés elé állítja embereit, amire nem tudnak nemet mondani

2023. augusztus 9., szerda 07:41

Vlagyimir Putyin és az orosz vezetés hatalmas összegeket öl az ukrajnai háborúba. Az orosz sorozásoknak és a pénzügyi ösztönzésnek köszönhető az, hogy a megdöbbentő emberveszteségek ellenére sincs szinte semmi jele annak, hogy az orosz katonák száma megcsappant volna.

Kijev állítása szerint immáron több mint negyedmillió orosz vesztette életét az ukrajnai háborúban, de a megdöbbentő emberveszteség ellenére sincs semmi jele annak, hogy csökkenne az orosz katonák száma – írja a Newsweek.

Kitörési lehetőség a szegénységből

Bármilyenek is legyenek a tényleges számok – az Ukrán Fegyveres Erők vezérkari jelentését ugyanis semmilyen módon nem lehet ellenőrizni semleges forrásból –, az orosz sorozások és a pénzügyi ösztönzés kombinációja azt mutatja, hogy a háború nem ér véget egyhamar.

A kisvárosokban, falvakban és börtönökben élő emberek számára a háború egy olyan lehetőség, amellyel tízszer annyi pénzt kereshetnek, mint amennyit korábban kaptak

– mondta a lapnak Borisz Grozovszkij, a Wilson Center elemzőközpont orosz gazdasággal foglalkozó szakértője. „Ez egy olyan lehetőség a harcosok és családjaik számára, amellyel kitörhetnek a szegénységből” – tette hozzá.

Most Putyin azt mondja a szegény oroszoknak: Menjetek és öljétek meg az ukránokat. Ha szerencséjük van, akkor élve hazatérnek és gazdagok lesznek, ha pedig meghalnak, akkor a családjaik kapnak tetemes összeget az orosz kormánytól

– vázolta a helyzetet Grozovszkij.

Hatalmas összegeket ölnek a háborúba

Mint arra a lap emlékeztet, nem sokkal a háború kitörése után Putyin olyan ígéretet tett, hogy az Ukrajnában elesett orosz katonák családjai közel 7,5 millió rubelt (átszámítva nagyjából 27 millió forint), valamint egyéb juttatásokat kapnak. Arra is kitérnek, hogy a háborúhoz „közvetlenül kapcsolódó” állások átlagfizetése 300 ezer rubel (1,1 millió forint), jóval magasabb, mint egy átlagfizetés Oroszországban, ami megközelítőleg 63 ezer rubel (231 ezer forint) körül van a Newsweek szerint.

A háború alatt számos jelentés érkezett arról, hogy az orosz katonák arról panaszkodtak, hogy ők és családtagjaik nem kapták meg a nekik járó pénzeket a harctéren végzett tevékenységükért, a felkínált összegek ennek ellenére is csábítók.

Egyes munkakörökben akár 450 ezer rubel egyszeri kifizetését, valamint havi 400 ezer rubelt is kínálnak, de van, akinek félmillió rubelt ajánlanak havonta. Emellett a hitelfelvételben és az adósságrendezésben is segítséget nyújtanak a fronton harcolóknak.

Múlt héten a Reuters arról számolt be, hogy Oroszország éves katonai kiadásai megduplázódtak, és 2023 végére meghaladják majd a 100 milliárd dollárt, ami az orosz kormány teljes kiadásának harmadát teszi ki. Kérdés, hogy meddig lehet tartani ezt az állapotot.

Rovatok