Index Vakbarát Hírportál

Orosz támadás indult egy járásban, Ukrajna kötelező evakuációba kezdett

2023. augusztus 9., szerda 20:14

Orosz támadás indult az Északkelet-Ukrajnában található Harkivi területen. Az ukrán hatóságok megkezdték az evakuációt a terület egyik járásában, 53 településen – több mint tízezer embernek kell elhagynia az otthonát.

A harkivi régióból Ukrajna tavaly ősszel szinte teljesenkiszorította az oroszokat, most azonban úgy fest, az orosz hadsereg ismét megpróbál visszatérni. Erről beszélt szerdán Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka is, aki szerint Kupjanszk városa lehet azorosz erők fő támadási iránya, amelyet ugyancsak 2022 őszén foglaltak vissza az ukránok.

Ukrajna már az utóbbi napokban is elkezdett készülni egy esetleges támadásra ebben a térségben. Szirkszij is azt mondta, hogy ő maga is a helyszínen járt kedden, és beszéltek arról, milyen lépéseket tehetnek, ha megindul egy orosz támadás. A támadási szándékot előrejelezte például az is, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a térségben végrehajtottorosz tüzérségi csapások.

Kötelező evakuációról döntöttek, 11 ezer embert kell kimenekíteni 

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes már kedden is arról beszélt, hogy a Harkivi terület több településén is arra készülnek, hogy elkezdik evakuálni a kiskorúakat. Az Ukrinform ukrán hírügynökség beszámolója szerint Verescsuk leszögezte, hogy kötelező evakuációra van szó, és

ennek értelmében, ha kell, akkor akár erőszakkal is evakuálhatják a gyermekeket. 

A tisztviselő azt nem árulta el, pontosan hány településen rendelhetik el az evakuációt, arra hivatkozott, hogy erről először a Harkivi Terület Védelmi Tanácsának kell döntést hoznia. Azt is hozzátette, hogy a nem kötelező jellegű evakuáció már meg is kezdődött néhány településen, több tucat gyermeket evakuáltak a szüleikkel, hozzátartozóikkal együtt.

Ezzel egy időben megjelent egy kiáltvány is a Kupjanszki járásban, amelyet a járási önkormányzat adott ki. Ebben arra szólították fel a járás lakóit, hogy hagyják el a területet, mivel az orosz bombázások és az ezek miatt megszaporodó erdőtüzek miatt nincsenek biztonságban.

Ennek eredményeképp szinte mindennap meghalnak és megsérülnek civilek. Ebből kifolyólag a hatóságok azt javasolják a Kupjanszki járás lakóinak, hogy hozzák meg a felelősségteljes döntést, és ideiglenesen távozzanak a Harkivi terület vagy Ukrajna többi, biztonságos részére, amíg az Ukrán Fegyveres Erők a munkájukat végzik

– írták.

A fenti közleményben kötelező evakuációról még nem volt szó, de azóta ez is megkezdődött. Oleh Szinyebuhov, a Harkivi regionális önkormányzat vezetője ugyanis szerda délután aTelegram-oldalán közölte:

A védelmi tanács döntött: a Kupjanszki Járás 53 településén megkezdődhet a kötelező evakuáció. 

Szinyehubov ugyancsak leszögezte, hogy a gyermekeket akár erőszakkal is evakuálhatják. Mindezt azzal indokolta, hogy súlyosbodott a hadműveleti helyzet a térségben, és az oroszok egyre gyakrabban bombáznak civilek által lakott területeket.

A regionális kormányzó közölte azt is, hogy az evakuáció, bár még csak önkéntes jelleggel, de már most is zajlik, és a terület lakosai segítséget kérhetnek tőlük bizonyos telefonszámokon ehhez.

A becslések szerint 11 ezer embert, köztük 600 gyermeket érint az evakuáció. Mindenkinek megadjuk a szükséges segítséget, az evakuáltakat ideiglenes lakhatással látjuk el a biztonságosabb területeken

– írta Telegram-üzenetében Oleh Szinyebuhov.

Egy településre már be is nyomulhattak az oroszok

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka is beszélt arról szerdán, hogy az oroszok rohamcsapatokkal próbálhatnak meg előrenyomulni a térségben. Mindeközben nem hivatalos, orosz katonai bloggerektől érkező és egyelőre meg nem erősíthető információk szerint az egyik településre már be is vonultak ezek a rohamcsapatok.

Ezek alapján az orosz csapatok Sinhivka településre nyomultak be északi irányból. A település Kupjanszktól északkeletre, a város közelében található, és ha az oroszok tényleg elfoglalják, akkor utána Kupjanszk felé is megindulhatnak. Ezenfelül úgy tudni, hogy a Sinhivkától délre található Petropavlivszk ellen is megindították a támadásukat az oroszok. 

Ezzel szemben az ukrán vezérkar szerda délutáni jelentésében azt állították, hogy Sinkivkától északra orosz támadásokat vertek vissza, Petropavlovszkkal kapcsolatban pedig csak azt írták, hogy tüzérségi csapások érték a várost (más közeli településekkel együtt).

A fentiek alapján egyelőre nem lehet biztosan tudni, mi történik a gyakorlatban a fronton. A biztos csak az, hogy az oroszok támadni pórbálnak, és zajlik a harc. Ez utóbbit helyszíni videók is igazolják: Kupjanszk közeléből érkezett egy felvétel arról, hogy két orosz harckocsit kilőttek az ukránok.

A háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

Rovatok