Index Vakbarát Hírportál

Nagaszaki polgármestere kéri az atomhatalmakat, szakítsanak az elrettentés politikájával

2023. augusztus 9., szerda 08:34

Nagaszaki polgármestere arra szólította fel szerdán, a város elleni atomtámadás 78. évfordulóján az atomhatalmakat, hogy legyenek bátrak és szakítsanak a nukleáris elrettentés politikájával.

Szudzuki Siro, nagaszaki polgármestere szerdán utalt arra, hogy

az ukrajnai konfliktus miatt nőtt a nukleáris feszültség,

de nem Oroszország „az egyetlen állam, amely a nukleáris elrettentéssel kockázatot jelent”. A polgármester felszólította a japán kormányt,

legyen határozott, és mielőbb csatlakozzon az atomfegyverek betiltásáról szóló nemzetközi egyezményhez.

Kisida Fumio japán kormányfő előre rögzített videóüzenetében arról beszélt, hogy Japán kitart a három nem politikája mellett a nukleáris fegyverkezés politikájában;

nem birtokol és nem állít elő atomfegyvert, és nem engedi meg, hogy a területén atomfegyvert állomásoztassanak.

„A G7-csoport soros elnökeként és az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként Japán továbbra is a leszerelés élharcosa, és egységre szólít fel az atomsorompó egyezmény megerősítése és megőrzése érdekében”  – szögezte le Kisida.

78 éve történt a tragikus atomtámadás

A megemlékezést kivételesen, a tájfunfenyegetés miatt belső helyszínen tartották, és nem abban a parkban, amelynek közelében az atombomba felrobbant 1945. augusztus 9-én. A rendezvényen csak a szervezők voltak jelen, sem külföldi vendégek, sem a japán kormányfő nem volt ott személyesen, amire 1999 óta nem volt példa.

Ott volt viszont a 85 éves Kudo Takeko, aki egyike a 78 évvel ezelőtti atomtámadás még életben lévő túlélőinek.

Délelőtt 11.02 órakor, amikor 1945. augusztus 9-én a város egén felrobbant a Fat Man névre keresztelt plutóniumbomba, egy perc csenddel tisztelegtek az áldozatok előtt.

Nagaszaki a második, és egyben utolsó város a világtörténelemben, amelyre atomcsapást mértek, három nappal az után, hogy az Egyesült Államok a világon elsőként vetett be nukleáris fegyvert Hirosima ellen.

Nagaszakiban az év végéig mintegy 74 ezer ember halt meg az atomtámadás következményeként. A japán császár a Nagaszaki elleni nukleáris csapás után 6 nappal bejelentette, hogy az ország leteszi a fegyvert, és ezzel véget ért a második világháború.

Rovatok