Index Vakbarát Hírportál

Mutálódik a koronavírus, egy hét alatt megduplázódott az esetek száma New Yorkban

2023. augusztus 9., szerda 07:57

Mutálódni kezdett a koronavírus, melynek eredményeként több mint kétszeresére nőtt a fertőzéses esetek száma New Yorkban. Azonban nem csak ezt az államot érinti a vírusos esetek megsokszorozódása, Amerika-szerte nőtt a betegek száma.

New York állam egészségügyi minisztériumának legfrissebb, augusztus 2-án közzétett adatai azt mutatják, hogy a koronavírusos megbetegedések száma 55 százalékkal nőtt az előző hét óta, átlagosan napi 824 esetet jelentettek innen. A kórházakba felvett betegek száma 22 százalékkal nőtt az előző héthez képest, ami naponta több mint száz betegfelvételt jelent.

A Betegellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) legfrissebb figyelmeztetése szerint a vírus egy új változata – amely EG.5 vagy Eris néven ismert – vált uralkodó törzzsé, a koronavírusos megbetegedések mintegy 17 százalékát ez okozza az Egyesült Államokban.

Országszerte nőtt a megbetegedések száma

Ashwin Vasan New York-i egészségügyi miniszter szerint a jó hír az, hogy nem látni semmi olyat a vírusban, ami arra utalna, hogy fertőzőképesebbé vagy halálosabbá vált volna. „Ez csupán annyit jelent, hogy csökkent az immunitásunk, ami része a vírussal való együttélésünknek, ilyenfajta ingadozásokra lehet számítani a későbbiekben is” – tette hozzá.

A koronavírusos esetek számának növekedése azonban nem csak New Yorkot érinti: a CDC a július 22-én véget ért héten 8000 kórházi felvételt regisztrált az Egyesült Államokban Covid–19 miatt, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest.

Aggódnak az egészségügyi szakértők

A CDC adataiból az is kiderült, hogy a világjárvány 2020-as kezdete óta minden év telén van egy erőteljesebb kiugrás, amit nyáron egy kisebb növekedés követ. A New York Post cikke példaként említi a 2021–2022-es omikron-variáns felbukkanását, ami ugrásszerű esetszám-növekedést okozott.

„A legijesztőbb számomra az, hogy nem tudjuk, honnan ered ez a variáns” – mondta a lapnak Anna Bershteyn, a New York-i Egyetem orvosi karának népegészségügyi tanszékének adjunktusa. Hozzátette, hogy nem tartja kizártnak azt sem, hogy minden előjel nélkül felbukkan egy még halálosabb variáns.

Ez bármikor megtörténhet, ettől a gondolattól pedig a hideg fut végig a hátamon

– tette hozzá.

A portál cikke szerint az új variánsok megjelenése aggodalmat okoz az egészségügyi szakértők körében, akik amiatt aggódnak, hogy nem vagyunk felkészülve a legrosszabb forgatókönyvre.

Rovatok