Index Vakbarát Hírportál

A lengyel miniszterelnök vitára hívta Manfred Webert, ő azonban meghátrált

2023. augusztus 9., szerda 10:47

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a közösségi médiában hívta vitára Manfred Webert, az Európai Néppárt elnökét, akit azzal vádol, hogy be akar avatkozni a lengyel választásokba. Manfred Weber válasza nem váratott magára sokat, azonban mint jelezte, nem kíván részt venni az október 2-ára tervezett vitában.

„Ha Németország nyíltan beismeri, hogy közvetlenül be akar avatkozni a lengyel választásokba, akkor ezt az ügyet nyilvános fórumon kellene megvitatni. Mint a lengyel kormány miniszterelnöke, aki a szabad és tisztességes választásokon megválasztott parlamenti többséget képviseli, nem engedhetem meg a lengyel állampolgárok döntéseinek ilyen szintű meggyalázását” – olvasható egy Mateusz Morawiecki által aláírt dokumentumban, amelyet a lengyel Tysol idéz.

„Lengyelországnak nincs szüksége leckére demokráciából”

Mint hangsúlyozta, az ilyen ügyeket nyíltan meg kell magyarázni, hogy „a lengyelek megismerhessék az Európai Néppárt és lengyelországi képviselőinek valódi szándékait”.

Lengyelországnak nincs szüksége leckére demokráciából, mert a Szolidaritásnak köszönhető, hogy ma szabadság és demokrácia van Európa ezen részén. Kész vagyok kiállni és vitatkozni önökkel az Európa előtt álló kihívásokról, de az én népemet leginkább a lengyelországi problémák érdeklik, mert a Nyugat-Európában hirdetett »lengyel problémák« egyszerűen nem léteznek

– tette hozzá a lengyel miniszterelnök.

„Tehát beszélgessünk és vitatkozzunk: a migrációs válságról, a szociális kérdésekről vagy a gazdaságról. A vita történhet televíziós beszélgetés keretében vagy egy alternatív online platformon keresztül, vitatkozhatunk angolul vagy anyanyelvünkön” – zárta Morawiecki.

Szűkszavú válasz érkezett

Nem kellett sokat várni a megszólított fél reakciójára sem, Manfred Weber azonban visszautasította a szópárbajra való meghívást.

Nem, mi kimaradunk ebből

közölte az Európai Néppárt elnöke.

Rovatok