Index Vakbarát Hírportál

A Wagner-csoport segíthette a nigeri katonai puccsot?

2023. augusztus 9., szerda 05:52

Az amerikai külügyminiszter szerint nem a Wagner-csoport vagy Oroszország kezdeményezte a nigeri katonai puccsot, de megpróbálták kihasználni az országban zajló instabilitást.

Mint arról az Indexen beszámoltunk, a világ egyik legszegényebb és legfejletlenebb országai között számontartott Nigerben július 26-án egy katonai puccsban eltávolították az elnöki pozíciót 2021 áprilisában megszerző Mohamed Bazoumot, aki mellett az elmúlt napokban más minisztereket is őrizetbe vettek.

Mindezt Amadou Abdramane ezredes kilenc másik – egyenruhát viselő – katonatiszttel körülvéve jelentette be Niger állami televíziójában (RTN), miszerint a köztársasági intézmények működését felfüggesztik, majd pár nappal később Abdourahmane Tchian tábornok az ország új vezetőjének nyilvánította magát.

Egyes feltételezések szerint a puccs vezetői segítséget kérhettek a szomszédos Maliban jelen lévő Wagner-csoporttól. Antony Blinken amerikai külügyminiszter ezzel kapcsolatban a BBC-nek azt mondta, nem gondolja, hogy Oroszország vagy a Wagner kezdeményezte volna a nigeri hatalomátvételt. Azonban az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy a csoport „esetleg megnyilvánul” a Száhel-övezet egyes részein.

Úgy gondolom, hogy ami Nigerben történt, és ami továbbra is történik, azt nem Oroszország vagy a Wagner-csoport kezdeményezte, de… megpróbálták kihasználni. Minden egyes helyen, ahová ez a Wagner-csoport eljutott, halál, pusztítás és kizsákmányolás követte őket. A bizonytalanság nem csökkent, hanem nőtt

– mondta Blinken.

Az Egyesült Államok és Franciaország egyaránt katonai támaszpontokat működtet Nigerben a tágabb régióban működő dzsihadista csoportok megzavarására irányuló műveletek részeként. Miután Maliban egy puccsot követően felszólították a francia csapatokat, hogy hagyják el az országot, a francia hadsereg Nigerben állított fel bázist.

A Wagner vélhetően több ezer harcossal rendelkezik olyan országokban, mint a Közép-afrikai Köztársaság és Mali, ahol jövedelmező üzleti érdekeltségei vannak, de Oroszország diplomáciai és gazdasági kapcsolatait is erősítik.

A csoport harcosait ugyan számos afrikai országban emberi jogi visszaélésekkel vádolják, ennek ellenére is felmerült, hogy a nigeri hadsereg segítséget kért a Wagnertől.

Hétfőn Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes megbeszélést folytatott a puccsista vezetőkkel, akik szerinte megértették a zsoldosokkal való együttműködés kockázatait. De a Wagner afrikai befolyásával kapcsolatos aggodalmakat a jelenleg őrizetben lévő Bazoum is osztotta.

A puccsisták és regionális szövetségeseik nyílt meghívásával az egész középső Száhel-övezet orosz befolyás alá kerülhet a Wagner-csoporton keresztül, amelynek brutális terrorizmusa Ukrajnában már megmutatkozott

– írta a The Washington Postban múlt héten megjelent véleménycikkében.

Egyelőre nem világos, hogy a Wagner-csoport harcosai bejutottak-e az országba, de a Wagnerhez kötődő Telegram-csatorna, a Grey Zone hétfőn közölte, hogy a zsoldoscsoport mintegy 1500 harcosát nemrég Afrikába küldték. Míg Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője a Telegramon azt üzente a Niger vezetését átvevő katonai juntának, hogy „hívják fel őket”.

Rovatok