Index Vakbarát Hírportál

Élt-halt a Napoliért – ez okozta a maffiózó vesztét

2023. augusztus 9., szerda 10:42

Tizenegy évig bujkált a maffiózó, akit azok után fogtak el Görögországban, hogy nem tudott ellenállni a kísértésnek, és kedvenc csapatát ünnepelte.

Vincenzo La Porta drukkolásáról egy fotó is készült, amely alapján a nyomozók kiderítették hollétét. Olaszország egyik legveszedelmesebb szökevényét Görögországban fogták el. A hatvanéves La Porta minden jel szerint a rettegett nápolyi Camorra bűnbandához kötődik.

Nem ő az egyetlen, aki külföldön akadt horogra.

Olaszország egyik legkeresettebb bűnözőjét, Bruno Carbonét, a nápolyi Camorra egyik főnökét a dubaji repülőtéren tartóztatták le tavaly novemberben. Maffiakapcsolatai, illetve kábítószer-kereskedelem miatt három letartóztatási parancsot is kiadtak ellen.

Carbonét 2003 óta körözték. Elfogása után húszéves börtönt kell letöltenie Olaszország egyik vezető drogkereskedőjének, aki az Egyesült Arab Emírségekben rejtőzött. Éveken át ápolt kapcsolatot a kolumbiai drogkartellekkel, amelyek kábítószerrel látták el az olaszországi klánokat. Őrizetbe vételekor hamis útlevél volt nála.

Hozzá képest Vincenzo La Porta „csak” tizenegy éve van szökésben. Az év elején azonban azonosították egy Görögországban készült fotón, ünneplő szurkolókkal körülvéve.

Horogra kerülnek

„A futball és a Napoli iránti szenvedélye árulta el” – idézte a BBC a nápolyi carabinierik szóvivőjét.

A rendőrök elmondták: a fotók azután készültek, hogy a Napoli több mint három évtized elteltével olasz bajnokságot nyert az év elején. A diadal után La Porta nem fogta vissza magát, és ünnepelni kezdett – mondták a rendőrök.

BREAKING: THE PICTURE OF MATTEO MESSINA DENARO ARRESTED

Italy's most-wanted mafia boss has been arrested in a private hospital in Palermo, Sicily, due to his cancer treatment pic.twitter.com/ZZJUm6BAIK

— Simone Baglivo (@baglivo_s) January 16, 2023

La Portától és Carbonétól eltérően Olaszország legkeresettebb maffiavezére annak ellenére sem menekült külföldre, hogy három évtizede körözik. Matteo Messina Denarót, a szicíliai Cosa Nostra főnökét a sziget székvárosában, Palermóban fogták el. La Portát Olaszországban már távollétében elítélték bűnszövetkezet, adócsalás és csalás miatt.

Kiadatását várja

Éppen robogóra pattant, amikor a rendőrök Korfu szigetén letartóztatták. A szökevény börtönben várja kiadatását.

Ha Vincenzo La Portát kiadják Olaszországnak, 14 év és négy hónap börtönbüntetést kell letöltenie.

„Új családot alapított Görögországban. Van egy kilencéves kisfia, ő maga pedig szakácsként dolgozik, hogy megéljen. Szívbeteg. Ha kiadják, ő és a családja tönkremegy” – kesergett ügyvédje. A hatóságok azonban könyörtelenül üldözték La Portát, szorosan nyomon követték pénzügyi és online mozgásait. Csak arra „vártak, hogy hibázzon”.

La Porta nem tudta leplezni érzéseit, miután a Napoli 33 év után először nyert bajnoki címet a Serie A-ban. A nyomozók egy korfui étterem előtt, a Napoli-szurkolók között szúrták ki egy fotón, amelyen baseballsapkát viselt, és a csapat égszínkék-fehér zászlóját lengette. A nyomozók tudták, hogy megvan a szökevényük.

(Borítókép: Napoli szurkolók. Fotó: Francesco Pecoraro / Getty Images)

Rovatok