Index Vakbarát Hírportál

Beperelték a Pentagont az LMBTQ+ veteránok

2023. augusztus 9., szerda 20:37

LMBTQ+ veteránok egy csoportja, akiket szexuális irányultságuk miatt rúgtak ki a hadseregből, kedden szövetségi polgári jogi pert indítottak, mivel a védelmi minisztérium nem adta meg nekik a tiszteletbeli leszerelést, illetve nem távolította el a szexuális beállítottságukra utaló elfogult megfogalmazást a szolgálati nyilvántartásukból az Egyesült Államokban.

A csoportos kereset, amelyet öt veterán nevében nyújtottak be az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bíróságához, azt állítja, hogy a Pentagon mulasztott, amikor nem korrigálta a „folyamatos diszkriminációt”, így ezek az alkotmányos jogok megsértését jelentik. 

A VETERÁNOK AZT SÉRELMEZIK, HOGY ARRA KÖTELEZTÉK őket, szereljenek le úgy, hogy jelöljék A SZEXUÁLIS IRÁNYULTSÁGot A LESZERELÉSI PAPÍRJAIKON.

Már több mint egy évtizede, hogy a hadsereg feloldotta a nem heteroszexuális katonákra vonatkozó, hosszú ideje fennálló tilalmát. De a múltbeli diszkriminatív politikai irányvonalak, például a „ne kérdezz, ne mondd” elve alapján leszereltek közül több ezren még ma is másként szereltek le, mint heteroszexuális társaik. Ez pedig

megfosztja őket az ellátások teljes spektrumától, beleértve egyes hitelprogramokat, a főiskolai tandíjtámogatást és az egészségügyi ellátást.

A Pentagon szóvivője a CBS Newsnak elmondta: a hivatal nem kommentálja a folyamatban lévő peres ügyeket, de egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, a hadseregnek van egy meglévő eljárása, amely egy rövid, kétoldalas kérelemből áll a veteránok számára, akik változtatni szeretnének a mentesítésükön.

A minisztérium szerint a leszerelés felülvizsgálatának kérelmezéséhez nem szükséges jogi képviselet, és a leszerelést felülvizsgáló bizottságok továbbra is arra törekednek, hogy az ügyek 90 százalékát 10 hónapon belül lezárják, ahogy azt a törvény előírja.

A kereset nem pénzbeli kártérítésre irányul, ehelyett arra kéri a Védelmi Minisztériumot, hogy rendszeresen frissítse ezeknek a veteránoknak a leszerelési papírjait, az úgynevezett DD-214-eseket, és távolítsa el belőlük a szexuális irányultságra utaló összes jelzést. Így nem szükséges a veteránoknak újra átélniük a traumát, amit a leszerelés okozott nekik, valamint nem kell bonyolult procedúrán részt venniük, illetve régi papírokat beszerezniük.

Rovatok