Index Vakbarát Hírportál

Lelőtték az egyik ecuadori elnökjelöltet egy kampányrendezvény után

2023. augusztus 10., csütörtök 06:48

Fejbe lőtték az egyik ecuadori elnökjelöltet néhány nappal a választások előtt. Fernando Villavicencio éppen egy kampányrendezvényről távozott, amikor lövések dördültek.

Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelölt éppen egy quitói kampányrendezvényről távozott, néhány nappal a választás előtt, amelynek központi témája az ország erőszakba és bűnözésbe való csúszása. A közösségi médiában közzétett felvételek szerint a politikust biztonsági őrök kísérték ki az autójához, amikor lövések dördültek.

A The Guardian beszámolója szerint az ország elnöke, Guillermo Lasso „felháborodott és megdöbbent a gyilkosságon”, ami miatt a  biztonsági kabinetjét is összehívja. „Biztosítom önöket, hogy ez a bűncselekmény nem marad büntetlenül” – mondta az elnök.

A főügyészség később közölte, hogy a gyilkosság egyik gyanúsítottja belehalt az elfogásához vezető lövöldözésben szerzett sérüléseibe.

Ecuadorban az utóbbi időben megugrott az erőszakos bűncselekmények száma. A rivális kábítószer-kereskedő bandák börtönmészárlásokat követnek el, és a gyilkosságok száma 2020 és 2022 között több mint kétszeresére nőtt. 

Lasso a szerdai gyilkosságot követően elmondta, „a szervezett bűnözés túl messzire ment, de meg fogják érezni a törvény súlyát”.

Villavicencio egyike volt annak a nyolc elnökjelöltnek, akik az augusztus 20-án tartandó előrehozott választásokon indulnak. Az 59 éves politikus néhány nappal a meggyilkolása előtt az országos televízióban azt állította, hogy több halálos fenyegetést is kapott, amelyek szerinte a Choneros banda bebörtönzött vezetőjétől, „Alias Fito”-tól érkeztek.

Rovatok