Index Vakbarát Hírportál

Egy uniós statisztikában az élbolyba került Magyarország

2023. augusztus 10., csütörtök 20:38

2022-ben rekordot döntött a friss diplomások foglalkoztatottsága az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint a húsz és harmincnégy év közötti friss diplomások nyolcvankét százaléka dolgozott. Az adatok 2014-hez képest hét százalékpontos javulást mutatnak. A növekvő tendenciát csak a koronavírus-járvány szakította meg.

A 2022-es foglalkoztatási ráta új csúcsot jelentett, meghaladja a 2018-ban elért nyolcvanegy százalékos csúcsot. Az Eurostat adatai szerint a diplomás férfiak foglalkoztatási rátája magasabb, mint a nőké. A nemek foglalkoztatása közötti különbség 2022-ben két százalékkal csökkent, ami szintén jelentős javulást jelent.

Az eltérés azzal magyarázható, hogy a munkaerőpiacon a különböző területeken eltérő a piaci kereslet. A nők és a férfiak általában más-más területeket tanulnak.

A friss diplomások foglalkoztatottsági aránya Luxemburgban és Hollandiában a legmagasabb kilencvenhárom százalékkal. Őket Németország és Málta követi a képzeletbeli ranglistán. 

Magyarország a lista hetedik helyén foglal helyet. A friss diplomások nyolcvankilenc százaléka talált állást. 

Olaszország a sereghajtó

A legalacsonyabb foglalkoztatottsági arányt hatvanöt százalékkal Olaszországban mérték. A lista aljára került Görögország és Románia.

Rovatok