Index Vakbarát Hírportál

Kilométeres dugó alakult ki az autópályán a tüntetők miatt

2023. augusztus 10., csütörtök 11:11

Kaliforniában szerda este tüntetők egy kamionnal lezárták a 134-es autópályát, hogy felhívják a figyelmet a Hegyi-Karabah Köztársaságban kialakult humanitárius válságra.

Az ABC 7 tudósítása szerint tüntetők szerda este egy kamionnal lezárták a 134-es autópálya keleti részét a kaliforniai Glendale-ben. A Hegyi-Karabah Köztársaságban kialakult humanitárius válságra szerették volna ezzel felhívni a figyelmet – írja a Newsweek.

Az X-en, korábban Twitteren közzétett videókon látható, hogy kilométeres dugó alakult ki, miután a tüntetők lezárták az autópályát.

A tüntetésre akkor került sor, amikor a Nemzetközi Büntetőbíróság korábbi főügyésze arra figyelmeztetett, hogy Azerbajdzsán népirtásra készül az örmények ellen Hegyi-Karabah Köztársaság területén.

A jelentések szerint az Örményországból Hegyi-Karabahba vezető egyetlen út blokádja súlyosan akadályozza a mintegy 120 ezer lakosú régióba irányuló élelmiszer-, egészségügyi és egyéb alapvető ellátást.

Azzal, hogy Azerbajdzsán megtagadja, hogy a Vöröskereszt életmentő humanitárius segélyeket szállítson be, és sürgős orvosi ellátást igénylő betegeket szállítson ki Hegyi-Karabahból, napról napra nagyobb szükség van arra, hogy a nemzetközi közösség cselekedjen, és tartós megoldást találjon a konfliktusra

– mondta Adam Schiff, aki az örmény kérdésekkel foglalkozó kongresszusi frakció társelnöke.

Felszólítottam Azerbajdzsánt, hogy oldja fel a blokádot, és tegye lehetővé a humanitárius segélyek szabad mozgását, és sürgettem Joe Biden elnököt is, hogy tegyen azonnali lépéseket a kialakult szörnyű helyzet megoldása érdekében

– tette hozzá Schiff.

Rovatok