Index Vakbarát Hírportál

Új törvényeket szorgalmaznak az olasz rendőrszakszervezetek

2023. augusztus 10., csütörtök 17:29

Az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekmények veszélyérzetet és társadalmi feszültséget teremtenek, az olasz rendőrszakszervezetek szerint, melyek vezetői az Il Giornale című napilapban szorgalmaztak törvényi szigorítást csütörtökön. A belügyi államtitkár úgy reagált, hogy szeptemberre készül el a kormány új kiutasítási intézkedéscsomagja.

Domenico Pianese, a rendőrség legnagyobb érdekképviseleti szerveként ismert Coisp főtitkára úgy nyilatkozott,

új törvényre van szükség az illegális bevándorlók olaszországi tartózkodásának szabályozását illetően.

Emlékeztetett, hogy a jelenleg hatályos jogszabály 2002 nyarán lépett életbe, az akkori Berlusconi-kormány két minisztere, Umberto Bossi és Gianfranco Fini kezdeményezésére. A törvénynek az Európai Unión kívülről érkező bevándorlás szabályozása volt a célja, és a többi között az illegális bevándorlók kiutasítását szigorította.

Pianese megjegyezte, a húsz évvel ezelőtti törvény teljesen más történelmi időszakban született. Az azóta végbement geopolitikai változások több észak- és közép-afrikai országban felborították a politikai stabilitást, ami egyrészt több százezer embert ösztönöz arra, hogy Európa felé induljon el, másrészt újabb bűnszervezetek jönnek létre, melyek az emberkereskedelemmel foglalkoznak.

Ezért szükséges az Olaszországba tartó bevándorlást szabályzó törvények megújítása, a jelenlegi nemzetközi körülményekhez igazítva őket

– jelentette ki Domenico Pianese.

Nem engedhető meg, hogy az ország területén „hosszú ideig illegális bevándorlók tartózkodjanak, akik életfeltételeik miatt a túlélést biztosító bűncselekményekre kényszerülnek” – hangoztatta Stefano Paoloni, a Sap rendőrszakszervezet főtitkára.

Megjegyezte, Olaszország „az elszenvedett tömeges bevándorlásból” szerzett tapasztalat segítségével hatékony és működőképes jogszabályokat alkothat.

Mindenekelőtt az olaszországi tartózkodásra nem jogosult emberek minél gyorsabb kitoloncolását szorgalmazta.

A rendőrszakszervezetek vezetői a Rovereto városában augusztus 7-én történt gyilkosságot követően nyilatkoztak az Il Giornalének. A Trento közeli Rovereto egyik parkjában egy 2006 óta Olaszországban tartózkodó, most 36 éves nigériai férfi megtámadott és súlyosan bántalmazott egy 61 éves olasz nőt, aki belehalt a sérüléseibe.

A szakszervezetek adatai szerint tavaly közel hatezer hasonló, nemi erőszakra irányuló bűncselekmény történt, melyek elkövetői „az esetek többségében illegális bevándorlók” voltak.

Hozzátették, az illegálisan az országban tartózkodók száma folyamatosan emelkedik a földközi-tengeri és a balkáni migrációs útvonalon érkezők révén is.

Azonosításuk után az embereknek csak minimális része kerül vissza származási országába, a többiek zsebükben a kiutasítási rendelettel északi irányba, Németország, Franciaország, Belgium felé folytatják útjukat. Sokan pedig Olaszországban maradnak, és mivel illegálisan vannak itt, csak kényszermegoldásokkal tudják fenntartani magukat

– mondta Stefano Paoloni. Megjegyezték, a veszélyérzet és az illegális bevándorlás miatti társadalmi feszültség mindenekelőtt a városok vasútállomásai környékén érezhető.

Nicola Molteni belügyi államtitkár, a Liga politikusa szintén az Il Giornaléban reagált, bejelentve, hogy szeptemberre készül el a kormány új kiutasítási intézkedéscsomagja, mellyel a „magas bűnözési szintű”, veszélyes és erőszakos bevándorlók azonnali kitoloncolását akarják elérni.

„Biztonság hiányában a társadalmi összefogás és a közösségi lét forog veszélyben” – jelentette ki. Úgy vélte, a mostani migrációs helyzet a korábbi baloldali politika eredménye, amely ideológiai kérdést csinált a biztonságból és a migrációból.

A végtelen befogadás, a határok nélküli világ, az illegális bevándorlás bűncselekmény eltörlése, a globális migráció prófétáiról van szó (..) gyakorlati és reális döntések helyett, melyeket a Liga és a jobbközép képvisel

 – hangoztatta az államtitkár.

Rovatok