Index Vakbarát Hírportál

Felszállt a Virgin Galactic első űrturistáival

2023. augusztus 10., csütörtök 20:46

A Virgin Galactic elindította első űrturistáit a világűr felé. A Unity rakéta-repülőgép csütörtökön szállt fel az új-mexikói Spaceport America űrrepülőtérről, és 15 kilométer magasra jutott.

Az űrrepülőgép ezután, brit nyári idő szerint délután 16.20 körül levált a hordozó-repülőgépről, és valamivel több mint 88 kilométer magasra emelkedett, ahol utasai körülbelül öt percig érezték a súlytalanságot – írja az Independent.

A Galactic 02 fedélzetén tartózkodott egy anya–lánya páros, egy olimpikon és a legfiatalabb ember, aki valaha is részt vett űrutazáson.

Richard Branson űrvállalatának célja, hogy szeptembertől havi rendszerességgel kínáljon utazásokat az ügyfeleknek, a jegyek ára 200 ezer és 450 ezer dollár között lesz.

A Virgin Galacticnak 2018 óta ez a hetedik űrutazása, és az első, amelyen fizető utasok is részt vesznek.

Ez a repülés a Virgin Galactic két alapvető törekvését emeli ki, az űrhöz való hozzáférés növelését és az emberek inspirálását világszerte

– mondta Michael Colglazier, a Virgin Galactic vezérigazgatója.

„Mindegyik űrhajós példakép és inspirációs jelzőfény a saját közösségében. Keisha, Ana és Jon megfigyelése, ahogyan belevágnak ebbe az átalakító élménybe, segít demonstrálni, hogy az űr mostantól szélesebb és sokszínűbb népesség előtt nyílik meg világszerte” – fogalmazott a vezérigazgató.

A hasonló űrturisztikai élményeket kínáló cégek közé tartozik Elon MuskSpaceX és Jeff Bezos Blue Origin nevű vállalata is.

Rovatok