Index Vakbarát Hírportál

Tunézia és Líbia közösen rendezi a határövezetben rekedt menekültek ügyét

2023. augusztus 10., csütörtök 20:48

Tunézia és Líbia megállapodott, hogy közösen fogják rendezni a határövezetben rekedt több száz illegális bevándorló ügyét – közölte a tuniszi belügyminisztérium szóvivője.

A két ország belügyminisztere megegyezett, hogy Tunézia és Líbia felosztja egymás között a határtérségben lévő illegális bevándorlók csoportjait.

Emberjogi szervezetek jelentései szerint az utóbbi napokban még mintegy 300 illegális bevándorló tartózkodott a térségben. A szubszaharai országokból érkező bevándorlókat szemtanúk és ENSZ-szervezetek beszámolói szerint a tunéziai hatóságok szállították ki a sivatagi területre.

A tunéziai belügyi szóvivő szerint Tunisz 76 férfit, 42 nőt és 8 gyereket vállal magára, akiket Medenín, illetve Tatávín városok befogadóközpontjaiba szállítanak. A fennmaradó 150-200 embert Líbia veszi át.

A megállapodás eredményeként nem maradnak menekültek a határtérségben

– közölte a líbiai belügyminisztérium, hozzátéve, hogy közös járőröket is szerveznek a határ biztosítása céljából.

Tunézia és Líbia az Európába irányuló migráció legfontosabb tranzitországai Észak-Afrikában. A migrációtól leginkább érintett európai országok nyomást gyakorolnak Tunéziára az illegális bevándorlók megállítása érdekében.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök nemrég illegális bevándorlók hordáiról beszélt, erőszakkal, bűncselekményekkel és elfogadhatatlan viselkedéssel vádolta meg őket, és keményebb fellépést ígért ellenük.

Az utóbbi hónapokban legalább két ember életét követelő erőszakos összetűzések is voltak a helyi lakosok és az illegális bevándorlók között – írja az MTI.

Rovatok