Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna fontosnak érezte, hogy egyeztessen egy magyar miniszterrel

2023. augusztus 10., csütörtök 09:01

Mikola Szolszkij ukrán agrár- és élelmezésügyi miniszter megbeszélést folytatott Nagy István agrárminiszterrel, Jozef Bires szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel, valamint Pavol Lancaric szlovák közlekedési miniszterrel.

A megbeszélések témája a termény öt szomszédos országba történő kivitelére vonatkozó korlátozás felfüggesztése volt, amelyet az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-ig rendelt el. A felek megvitatták az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját is a gabonafolyosó felfüggesztésének feltételei között – számolt be az Ukrán Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztérium közleménye alapján az Ukrinform.

Szolszkij tájékoztatta kollégáit, hogy a minisztérium javította az idei termés-előrejelzését, mivel az időjárás továbbra is kedvező. Ennek megfelelően Ukrajna idén a vártnál nagyobb mennyiségű mezőgazdasági terméket tud majd exportálni.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság 2023 májusában megtiltotta a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó behozatalát Ukrajnából Bulgáriába, Magyarországra, Lengyelországba, Szlovákiába és Romániába ezen országok követelésére. Június 5-én a tilalmat 2023. szeptember 15-ig meghosszabbították.

Rovatok