Index Vakbarát Hírportál

A trópusi ciklonok 97 000 ember halálát okozták az elmúlt negyven évben

2023. augusztus 11., péntek 07:36

Kilencvenhétezer ember halt meg 1980 és 2019 között közvetlenül vagy közvetve a trópusi ciklonok miatt, a legtöbb halálesetet Délkelet-Ázsiában, Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében jegyezték fel.

A The Lancet Planetary Health című tudományos folyóiratban megjelent egy tanulmány – amelyet az EFE spanyol hírügynökség ismertetett –, amely az első olyan, amely az egész világot érinti, és statisztikailag elemzi a ciklonok által okozott haláleseteket. A tanulmányhoz trópusi ciklonok által érintett 341 település – városok, falvak és mások – adatait használták fel.

Dominic Royé, a spanyolországi Éghajlatkutatási Alapítvány (FIClima) kutatója, a tanulmány társszerzője az EFE-nek elmondta, hogy a ciklonok által okozott 97 430 haláleset összességében a halálozás hatszázalékos növekedését jelenti a ciklonok kezdete utáni két hétben.

A kutató szerint az elemzéseknél a 341 településen a vizsgált időszakokban bekövetkezett, összesen 33,7 millió halálesetet vizsgáltak.

1980. január 1. és 2019. december 31. között 1748 ciklon pusztított szárazföldön a vizsgált területeken.

Az FIClima közleményében leszögezi,

a tudományos közmegegyezés szerint a világ hőmérsékletének emelkedésével párhuzamosan nő a szélsőséges események előfordulása és intenzitása.

Noha a trópusi ciklonok többnyire az olyan országokban figyelhetők meg, mint Kína, Japán, a Fülöp-szigetek, valamint Latin-Amerika és a karib-tengeri szigetek partvidéke, már Délkelet-Ázsia nyugati partvidékein, valamint Kelet-Ázsia és Észak-Amerika keleti partjainál is észleltek „magas intenzitású trópusi ciklonokat”.

Az Egyesült Államokban a legmagasabb a halálozási arány

Dominic Royé szerint Észak-Amerikában is magas halálozási arányszámokat jegyeztek fel a trópusi ciklonok közvetlen vagy közvetett hatása miatt.

A trópusi ciklonok átvonulása miatti legmagasabb halálozási arányt Latin-Amerikában és a karibi térségben Haitin, Kubában, Hondurasban, Nicaraguában, Guatemalában, a Dominikai Köztársaságban, Jamaicán jegyezték fel, míg Észak-Amerikában az Egyesült Államok áll az első helyen.

Az alapítvány szerint azért van szükség a trópusi ciklonok által okozott halálesetek statisztikai adatainak ismeretére, hogy ki tudják dolgozni azokat a módszereket, amelyekkel minél több haláleset megelőzhető.

Rovatok