Index Vakbarát Hírportál

Több mint két tucat afrikai menekült holttestére bukkantak a sivatagban

2023. augusztus 11., péntek 11:14

Legalább 27 afrikai bevándorló vesztette életét az elmúlt napokban, a tunéziai határ közelében – közölték a líbiai hatóságok.

Az észak-afrikai ország belügyminisztériuma közleményében azt írta, hogy a holttesteket a közelmúltban fedezték fel a határ közelében, és azonnal kivezényeltek egy igazságügyi szakértői csoportot is, hogy kivizsgálják, mi is történhetett pontosan.

Az már korábban is köztudott volt, hogy a tunéziai biztonsági erők az elmúlt hónapokban elkezdték a menekültek egy részének kitelepítését a keleti part menti területekről. A menekültek elmondása szerint jelentős részüket egész egyszerűen a sivatagi határterületekre szállították, majd sokszor élelem és víz nélkül magukra hagyták őket. A hónap elején a tunéziai belügyminiszter megerősítette, hogy a határukon bejutni próbáló afrikai bevándorlók csoportjait visszaszorítják a sivatagi határterületekre, és ebben közösen lépnek fel Líbiával és Algériával.

Tunézia keleti partvidéke lett mára a migránsok számára az elsődleges kiindulási pont, utána a szomszédos Líbia következik népszerű tranzitországként. A bevándorlók elsősorban a szubszaharai térségből érkeznek, és utána megpróbálnak kisebb hajókon eljutni Olaszországba, valamint Európa más államaiba. A líbiai nemzetközi emberjogi szervezet felhívta a figyelmet, hogy Tunéziában a migránsok és a helyi lakosság között egyre nagyobb. Ennek oka pedig az volt, hogy egy tunéziai kikötővárosban az ottani rendvédelmi szervek erőszakot alkalmazva utasítják ki a bevándorlókat.

Rovatok