Index Vakbarát Hírportál

Kína lebuktatott egy CIA-kémet

2023. augusztus 11., péntek 11:42

Kína polgári kémügynöksége leleplezett egy kínai állampolgárt, aki állítólag érzékeny katonai információkat szolgáltatott a CIA-nak, ami a Washington és Peking közötti, nagy nyilvánosságot kapott kémkedési vádak sorában a legújabb.

A kínai állambiztonsági minisztérium pénteki közleményében közölte, hogy a gyanúsított, akit vezetékneve alapján Zengnek hívnak, egy ismeretlen kínai hadiipari csoportnak dolgozott olyan beosztásban, amely fontos titkos információkhoz való hozzáférést biztosított számára – közölte a CNN.

A minisztérium szerint az 52 éves Zenget a munkaadója küldte Olaszországba egy tanulmányútra, ahol beszervezhette az amerikai nagykövetség egyik tisztviselője. 

A minisztérium azt állította, hogy ahogy kapcsolatuk elmélyült, az amerikai tisztviselőről kiderült, hogy CIA-tiszt. Zengnek állítólag hatalmas mennyiségű pénzt és az Egyesült Államokba való bevándorlást ajánlották fel a családja számára, cserébe a kínai hadseregről szóló érzékeny információkért.

A közlemény szerint Zeng kémkedési megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal, és értékelést, valamint kiképzést kapott.

Tanulmányai befejezése után Zeng visszatért Kínába, és állítólag többször is találkozott a CIA munkatársaival, hogy alapvető hírszerzési információkkal szolgáljon. A minisztérium közölte, hogy kötelező intézkedéseket hozott Zenggel szemben, miután egy vizsgálat során bizonyítékot szerzett kémtevékenységéről. Az ügyet átadták az ügyészségnek felülvizsgálatra és vádemelésre.

Dagad a botrány

Kína bejelentése az állítólagos CIA-kémről egy héttel azután érkezett, hogy Kaliforniában letartóztattak két amerikai haditengerészeti tengerészt, akik állítólag érzékeny amerikai katonai információkat adtak át kínai hírszerzőknek.

A kínai állambiztonsági minisztérium egy civil ügynökség, amely a hírszerzést és a kémelhárítást felügyeli Kínán belül és a tengerentúlon egyaránt. Feladatköre a CIA és az FBI kombinált működésével hasonlít, de munkáját sokkal titokzatosabban végzi – még nyilvános honlapja sincs, amely ismertetné tevékenységét.

Az utóbbi időben azonban a minisztérium nagyobb nyilvánosságot kapott. Augusztus 1-jén nyilvános fiókot indított a Wechaten, Kína szuperalkalmazásán, amelyben a társadalom minden tagját felszólította, hogy csatlakozzon a kémkedés elleni küzdelemhez, és jutalmat, valamint védelmet ajánlott fel az információkat átadóknak.

A Zeng ügyéről szóló pénteki közleményt szintén a minisztérium Wechat-fiókján tették közzé.

Kína hadseregének is van saját hírszerző szerve

Az Egyesült Államok és Kína már régóta kémkedik egymás után, de a világ két legnagyobb gazdasága közötti kapcsolatok közelmúltbeli romlása felerősítette ezt a rivalizálást.

Kína kommunista párti vezetői régóta azt a narratívát hangoztatják, hogy külföldi erők próbálják aláásni az ország felemelkedését, miközben Hszi Csin-ping, Kína egy generáció óta legmagabiztosabb és legautoritáriusabb vezetője az állambiztonságot tette első számú prioritásává.

A múlt hónapban Kína bevezette a kémelhárításról szóló, már eddig is átfogó törvényének felülvizsgált változatát, amely tovább bővítette a kémkedés fogalmát.

2021-ben a CNN arról számolt be, hogy az ügynökség a széles körű átállás részeként átdolgozza kémhálózatának kiképzését és irányítását, hogy jobban összpontosítson az olyan ellenfelekre, mint Kína és Oroszország.

Rovatok