Index Vakbarát Hírportál

Akár 250 ezer forintos bírságot is kaphatnak az engedély nélküli horgászok az Adrián

2023. augusztus 12., szombat 18:26

Csak engedéllyel és kizárólag a kiváltáskor megjelölt zónában lehet horgászni a horvát Adrián. Az engedély nélküli pecások 130 és 660 euró közötti pénzbírságra számíthatnak. De még az engedély sem mentesíti a büntetés alól azokat, akik nem tesznek eleget fogási adatrögzítési kötelezettségüknek. Ők akár 3980 eurót is fizethetnek.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben a horvát Adrián csak engedéllyel szabad horgászni. Már több honfitársunk pórul járt a nyílt tengeren, illetve a parton, amikor horgászbottal a kezében tetten érték a horvát halőrök. Még a legszellemesebb kimagyarázkodás sem kecsegtet a bírság megúszásával!

Horgászati engedély online

Megkönnyíti az elszánt magyar pecások dolgát, hogy a horvát Adriára a szabadidős horgászati engedélyeket nemcsak a turistákat segítő információs pontokon, hanem a helyi Mezőgazdasági Minisztérium (Ministarstvo Poljoprivrede) honlapján is ki lehet váltani. Háromféle engedély választható:

Az engedély megvásárlását nem kötik semmilyen előfeltételhez vagy horgászvizsgához, hiszen a személyes adatok megadása és a bankkártyás fizetés után az engedélyt azonnal kiküldik a megadott e-mail-címre PDF-formátumban. A dokumentumot ki kell nyomtatni, és horgászatnál a megrendeléskor megadott irattal (személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel) együtt maguknál kell tartani.

Több mint harminc zóna

Azonban még egy hétnapos engedély sem jogosít fel senkit arra, hogy az Adriai-tenger bármely szakaszán szabadon horgásszon. A tengerpartot, a szigeteket és a nyílt tengert tudniillik zónákra osztották déli szomszédaink. Ez azt jelenti, hogy az engedély kiváltásakor meg kell jelölni azt a régiót, ahol horgászni szeretnénk. Azaz az engedély csak és kizárólag a megjelölt zónára szól!

Az Adriai-tengert több mint harminc övezetre tagolták, és ezeken belül nagyjából hasonló horgászati körülményekkel találkozhatnak a horgászok.

A Magyarországhoz legközelebb eső, Rijeka és Opatija közötti tengerszakasz az E1-es jelzést kapta, míg Crikvenica és környéke az E3-ast. Érdekesség, hogy a Krk szigete körüli vizek három övezetet is érintenek, vagyis nem mindegy, hogy a szigeten hol szeretnénk pecázni. Az Isztriai-félsziget nyugati partján Umag az A1-es, Poreč és Rovinj az A2-es, Pula az A3-as övezetben van. A dalmát tengerparton például Zadar az F1-es, Sibenik az F2-es, Trogir és Split a G2-es, Makarska a G3-as, a közép-dalmáciai Vis szigete pedig a C4-es zónába került.

Szabályok és szabálysértések

Természetesen vannak szabályok, amiket minden tengeri horgásznak be kell tartania. Például csapdákra, fenékhorogsorokra, szigonyokra vagy mesterséges világításra szóló licencet csak az éves szabadidős engedély megszerzése után lehet vásárolni. Igen ám, de az éves szabadidős engedélyeket kizárólag december 1-jétől március 1-jéig adják ki. Ráadásul szigonypisztolyt használni szabadidős horgászati engedéllyel sem lehet.

A horvát hatóságok az illegálisan, engedély nélkül horgászókat 130 euró (50 ezer forint) és 660 euró (250 ezer forint) közötti bírsággal sújthatják.

A Pénzcentrum cikke szerint pedig még ennél is nagyobb lehet azoknak a büntetése, akik nem tesznek eleget fogási adatrögzítési kötelezettségüknek. Ők 660 eurótól 3980 euróig terjedő pénzbírsággal számolhatnak.

(Borítókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok