Index Vakbarát Hírportál

Közvagyon eltulajdonításával gyanúsítják a volt brazil államfőt

2023. augusztus 12., szombat 13:38

Jair Bolsonaro volt brazil államfőt a brazil szövetségi rendőrség azzal gyanúsítja, hogy a politikus tiltott meggazdagodása érdekében a segítői továbbértékesítették a külföldről kapott ajándékait. A volt államfő ügyvédei tagadják a vádakat.

Brazíliában külföldi ajándékok eltulajdonításával gyanúsítják Jair Bolsonaro volt államfőt – írja az MTI. Bolsonaro ügyvédei visszautasították a vádakat, és kijelentették, a volt elnök sosem sajátított ki és sosem tulajdonított el közvagyont.

Pénteken házkutatási parancsot adtak ki Bolsonaro egykori segítőinek otthonára.

Az összegyűjtött bizonyítékok azt mutatták, hogy Jair Bolsonaro elnöksége idején létezett egy hálózat, amelynek célja a felajánlott, nagy összegű javak elsikkasztása volt

– olvasható a bírói döntésben.

Az ajándékok továbbértékesítésével gyanúsítottak egyike Mauro Cid, a volt elnök egykori segédtisztje, aki május óta börtönben ül a Covid–19-oltási bizonyítványok állítólagos meghamisítása miatt.

A brazil számvevőszék szerint az államfő csak „nagyon személyes jellegű vagy minimális pénzértékkel bíró ajándékokat tarthat meg hivatali ideje végeztével.

Rovatok