Index Vakbarát Hírportál

Kínai diákoktól fél a német oktatási miniszter

2023. augusztus 12., szombat 18:27

Visszautasította, és politikai heccnek minősítette Kína berlini nagykövete a német oktatási miniszter azon aggodalmát, miszerint fennáll annak a veszélye, hogy Németországban tanuló kínai diákok kémtevékenységet folytathatnak.

Vu Ken szombaton a Berliner Zeitungnak adott interjúban elmondta, hogy a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) egy figyelmeztetésében hírszerző ügynökségként tüntettek fel egy kínai diákszervezetet.

„Egy ilyen lépés véleményem szerint hisztérikus, tébolyodott dolog, olyan szintű Kína-ellenességgé vált, amellyel már foglalkoznunk kell” – mondta a nagykövet. Hozzátette, a német hivatal szóban forgó figyelmeztetése nem volt több politikai heccnél, amely mérgezi az együttműködés légkörét a két ország között. A nagykövet felszólította a német politikusokat és hatóságokat, hogy

foglalkozzanak a saját dolgukkal, és hagyják békén a kínai diákokat.

Az Erlangen-nürnbergi Friedrich-Alexander Egyetem (FAU) júniusban úgy döntött, visszautasítja azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik kizárólag a kínai oktatási minisztérium ösztöndíjával tanulnának tovább Németországban.

Rovatok