Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe került az egykor milliárdos kriptovalutatőzsde-alapító

2023. augusztus 12., szombat 19:25

A bíróság börtönre változtatta Sam Bankman-Fried házi őrizetét, mert a gazdasági bűncselekményekkel vádolt üzletember megsértette a házi őrizet feltételeit.

A pénteken este New Yorkban meghozott döntés után a csődbe ment FTX kriptovaluta-vállalkozás alapítóját bilincsben vezették el a bíróságról.

Lewis A. Kaplan bíró úgy fogalmazott, hogy alapos indokok merültek fel a börtön elrendelésére, mert a vádlott tavaly decemberi házi őrizetbe helyezése óta legalább két alkalommal próbált befolyásolni koronatanúkat, részben a médiában tett nyilatkozatokkal, részben magánlevelezés nyilvánosságra hozatalával.

A bíró hozzátette, hogy nagy valószínűséggel több hasonló kísérlet is történt Bankman-Fried részéről, amivel az ügyészséggel való együttműködéstől próbált eltántorítani tanúkat, és ami szintén bűncselekménynek számít.

Az ügyészek július végén kérték a bíróságtól, hogy írja elő Bankman-Fried bebörtönzését a tárgyalás megkezdéséig, mert a férfi megpróbálta befolyásolni a vád tanúit, köztük korábbi barátnőjét.

A védőügyvédek szerint ügyfelük a nyilatkozatokkal pusztán a jó hírét próbálta védeni a médiában róla megjelent kedvezőtlen tudósításokkal szemben.

Sam Bankman-Friedet, aki az FTX kriptovaluta-tőzsde vezetőjeként egykor húszmilliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezett, azzal vádolják, hogy cége ügyfeleinek több milliárd dollárját lopta el, amit részben saját célokra fordított, részben saját kockázatitőke-befektetési cégébe irányított át. Politikai támogatásokra is jutott belőle, jórészt demokrata párti célokra, de részesültek belőle republikánusok is.

A cég tavaly őszi gyors összeomlása után a férfit a Bahama-szigeteken tartóztatták le, ahonnan decemberben adták ki az Egyesült Államoknak. A bíróság akkor 250 millió dollár óvadék ellenében házi őrizetet rendelt el ellene, szigorú feltételeket szabva, és korlátozva Bankman-Fried külső kapcsolattartását, internet- és telefonhasználatát.

A házi őrizet helyéül szülei kaliforniai otthonát jelölte ki a bíróság, ahonnan most egy brooklyni fogva tartási intézménybe került.

Rovatok