Index Vakbarát Hírportál

Ódor Lajos: Robert Fico hazudik

2023. augusztus 12., szombat 11:03

Ódor Lajos Szlovákia magyar nemzetiségű miniszterelnöke visszautasította a vádat, miszerint kormánya aktívan részt vesz a rendőrség ügyeiben. A kormányfőt korábban azzal vádolták, hogy ő áll a Smer ellenzéki párt jelöltjének letartóztatása mögött.

Hat héttel a választások előtt fokozódik a kampány Szlovákiában. Ódor Lajos szlovák miniszterelnök az őt ért vádakra reagálva kijelentette, a rendőrség és a rendvédelmi szervek függetlensége az egészséges társadalom alapfeltétele, ezért kormánya nem avatkozik bele rendőrségi ügyekbe – írta a Paraméter.

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) őrizetbe vette az egykori országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart, akit korrupciós bűncselekményekkel vádolnak. A volt rendőrfőnök a Robert Fico, korábbi háromszoros miniszterelnök vezette Smer-SD színeiben indul a szeptemberi parlamenti választáson. Fico a történtek után úgy nyilatkozott, a letartóztatást támadásnak veszi a Smer-SD ellen, amely a „legerősebb ellenzéki pártként indul a választásokon”. Mint mondta, a történteket „durva antidemokratikus beavatkozásnak” tartja a választások folyamatába.

Ódor Lajos úgy reagált, Fico hazudik.

„A rendőrség és a rendvédelmi szervek függetlensége az egészséges társadalom alapfeltétele. Hagyjuk őket, hogy végezzék a munkájukat, és várjuk meg, hogy tájékoztassanak arról, hogy mi és miért történik” – mondta Ódor. Hozzátette,

hazugság azt állítani, hogy a miniszterelnök vagy a kormány bármilyen módon aktívan részt vesz az ügyekben, vagy a nyilvános adatokon túl kaptak tájékoztatást

– szögezte le a szlovák kormányfő.

Rovatok