Index Vakbarát Hírportál

Nem állítják vissza a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait Ukrajnában

2023. augusztus 12., szombat 07:20

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) bírálta azt a törvénymódosító javaslatot, mely Ukrajna nemzeti közösségeiről szól. Az ukrán kisebbségi törvény tervezett módosítása ugyanis nem állítja vissza a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait.

Közös nyilatkozatban bírálta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a ukrán kisebbségeket érintő törvénymódosító javaslatot – írja az MTI.

A szervezetek a módosítási javaslatokat csak közvetlenül a megbeszélés előtt kapták meg, ami szerintük lehetetlenné teszi a mélyreható jogi elemzést, és az érdemi módosító javaslatok kidolgozását is.

A módosító javaslatok elfogadása esetén a törvény első cikkéből törlésre kerülhet a nemzeti kisebbségek meghatározásának egyik fontos ismérve: hogy azok képviselői hagyományosan Ukrajna területén, annak nemzetközileg elismert államhatárai között élnek.

Ebből kifolyólag Ukrajna valamennyi állampolgára, aki nem etnikai ukrán, a nemzeti kisebbségek kategóriájába fog tartozni.

A szervezetek szerint a tervezet egy része diszkriminatív, valamint az alapvető emberi jogokat is sérti, emiatt javasolják ezeknek a részeknek az átdolgozását vagy törlését.

Egészében véve a módosítási javaslat nem állítja vissza a kisebbségek Ukrajna alkotmánya által garantált jogainak összességét, mi több, nem szolgálja érdemben a korábban meglévő kisebbségi jogok visszaállítását sem

– olvasható a szervezetek közös nyilatkozatában.

Az ukrán parlament nemzeti kisebbségi kérdésekben illetékes szakbizottsága augusztus 8-án tartotta meg a törvénymódosítás társadalmi vitáját.

Rovatok