Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin ismét a nukleáris haderejét fitogtatja

2023. augusztus 13., vasárnap 17:13

Az orosz védelmi miniszter az atomfegyverek teszteléséről elhíresült sarkvidéki szigetre látogatott, miközben a világon egyre nagyobb aggodalmat kelt annak a veszélye, hogy a Kreml újra elkezdheti a katonai atomkísérleteket.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Novaja Zemljára, a nukleáris kísérletekről hírhedt sarkvidéki szigetre látogatott el, miközben Oroszország hadgyakorlatokba kezdett az Északi-sarkvidéken. Az orosz elnök állítólag azért rendelte el a mintegy 20 hadihajóval és több mint 8 ezer katona részvételével történő gyakorlatokat, hogy megerősítse az északi tengeri útvonalak védelmét – írja a Daily Mail.

Mindeközben a Nyugat attól tart, hogy a Sojgu látogatása a szigetre azt jelentheti, hogy a Kreml újrakezdi a nukleáris atomkísérleteit. Az orosz védelmi miniszter ugyanis első alkalommal tesz látogatást azóta, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette, országa szükség esetén bármikor készen áll újabb nukleáris tesztek végrehajtására.

A lap beszámolója szerint egy az orosz védelmi minisztériumhoz közel álló forrás azt nyilatkozta, hogy „az orosz elnök által kijelölt feladat – hogy felkészüljünk a nukleáris tesztek folytatására – minden bizonnyal teljesülni fog”. Hozzátette, hogy a Novozemelszkij tesztpálya mindig is készen állt a tesztekre.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség közleménye szerint Szergej Sojgu „ellenőrizte az Északi Flotta távoli sarkvidéki helyőrségeit, különösen a Novaja Zemlján folytatott hivatalos tevékenységek szervezését”. Külön érdekesség, hogy a védelmi minisztert Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai vállalat, a Roszatom főigazgatója is elkísérte.

Sojgu látogatására ráadásul az után került sor, hogy Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz korábbi vezetője arra szólított fel, hogy indítsák újra Novaja Zemlján a betiltott teszteket. Az orosz űrügynökség egykori vezetője úgy fogalmazott, hogy „el kell érni, hogy a Nyugat remegjen a félelemtől”, valamint azt is hozzátette, hogy ő már most elkezdené az atomkísérleteket, és nem várná meg az amerikaiakat.

Novaja Zemlján 1955. szeptember 21. és 1990. október 24. között mintegy 130 nukleáris tesztet hajtottak végre, amelyek közül 88 légköri, 3 víz alatti és 39 föld alatti volt.

Hadgyakorlat az Északi-sarkvidéken

Oroszország ezen a héten hadgyakorlatokba kezdett az Északi-sarkvidéken, állítólag az Európa és Ázsia közötti északi tengeri útvonal védelme érdekében. Egy haditengerészeti forrás beszámolója szerint a gyakorlatokon összesen több mint 8000 katona, 20 hadihajó, tengeralattjáró és logisztikai hajó, öt repülőgép, az Északi Flotta erőinek, alakulatainak és katonai egységeinek akár 50 darab katonai és speciális eszköze vesz részt.

A résztvevők különböző lehetőségeket tesztelnek a flottaerők parancsnokságának és irányításának gyakorlására, miközben az Orosz Föderáció szuverenitásának védelmét célzó feladatokat látnak el az északi tengeri útvonalon – tette hozzá.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok