Index Vakbarát Hírportál

Nagy harcászati dobásra készül az Egyesült Államok és Japán

2023. augusztus 14., hétfő 08:59

A tervek szerint az Egyesült Államok Japánnal közösen fejleszt ki egy új típusú rakétát, amely képes lesz hiperszonikus rakéták elfogására.

Kormányközeli források szerint Kisida Fumio japán miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök pénteken állapodhat meg a rakéta fejlesztéséről. A kétoldalú tárgyalások helyszínéül az amerikai elnök Camp Davidben található vidéki rezidenciáját választották – írja a Kyodo News.

Ez lesz a két ország második közös fejlesztésű elfogórakétája a Standard Missile–3 Block 2A után, amely az Egyesült Államok által kifejlesztett SM–3 Block 1A utódja.

Japán és az Egyesült Államok célja, hogy megerősítsék szövetségük elrettentő képességét, válaszul Észak-Korea folyamatos és egyre sikeresebb rakétakísérleteire, Kína és Oroszország közös hadgyakorlataira. 

A hiperszonikus rakétákat, amelyek a hangsebesség ötszörösére képesek, nagyon nehéz lelőni, és radarokkal nyomon követni. Az új elfogórakétákat úgy tervezték, hogy a hiperszonikus lövedékeket még a leszállási fázis előtt meg tudják semmisíteni.

Rovatok