Index Vakbarát Hírportál

Korunk legfontosabb témája határozhatja meg a jövő évi EP-választásokat

2023. augusztus 14., hétfő 12:25

Óriási részvétel várható a 2024-es európai parlamenti választásokon. A XXI. Század Intézet kutatója, Petri Bernadett szerint az orosz–ukrán háború határozhatja meg a jövő évi uniós választásokat, háttérbe szorítva a többi, kiemelten lényeges európai problémát.

A jövő évi uniós választásokat kiemelt érdeklődés veheti körbe, ugyanis az európai polgárok rengeteg problémára várnak megoldást. Az Eurobarométer felmérése alapján ezért a 2024-es EP-választáson rekordnagyságú részvétel várható – közölte Petri Bernadett, a XXI. Század Intézet kutatója az InfoRádióban.

A politikai pártok egyetlen főtémára, az ukrajnai háborúra fókuszálhatnak.

Megjegyezte, hogy idetartozik az orosz–ukrán háború kezelése, Ukrajna felfegyverzése, illetve Ukrajna uniós és NATO-tagfelvételének témaköre is. A kutató szerint az Európai Unió számos intézkedést hozott az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, így kérdés, hogy a jövőben milyen lépéseket tudnak még felmutatni. 

Megosztotta Európát az ukrajnai háború

Petri Bernadett úgy látja, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos eddigi intézkedések kettéosztották Európa megítélését. Példaként említett egy elégedettségi felmérést, amely alapján a háborúhoz közeli országok közvetlenebbül érzik a negatív hatásokat. Ezzel szemben kevésbé elégedetlenek azok, akik távolról érzékelik a konfliktust.

A politikai elemző az InfoRádió műsorában arra is kitért, hogy háborús tematika miatt lényeges problémák szorulhatnak a háttérbe. Ezek között említette a migrációs válságot, a klímaváltozást és a Kínával való gazdasági versengést is.

Hozzátette, hogy az európai zöldek kampányüzenetei nagyrészt a klímasemlegességre és a zöldpolitikára szoktak irányulni, azonban 2019-hez képest most a háborús üzenetek megfogalmazását kezelik kiemelt prioritásként.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok