Index Vakbarát Hírportál

Több mint ötven fokos hőséget mértek Marokkóban

2023. augusztus 14., hétfő 14:26

Több mint ötven Celsius-fokos hőséget mértek vasárnap Marokkóban, a mérések kezdete óta először.

Az ország déli részén fekvő, tengerparti üdülőhelyeiről is ismert Agadir meteorológiai állomása mutatott 50,4 Celsius-fokot, megdöntve a korábbi, 49,9 fokos rekordot, amelyet nem sokkal korábban, július 13-án állítottak fel a marokkói ellenőrzés alatt álló Nyugat-Szaharában, Szmara városában.

A Meteorológiai Főigazgatóság (DGM) szerint ez volt az első eset, amikor ötven Celsius-fokot elérő vagy meghaladó hőmérsékletet regisztráltak az észak-afrikai országban.

A nyár kezdete óta egymást érik Marokkóban a hőhullámok, amelyek következményeként az átlagosnál 5-13 fokkal magasabb hőmérsékleteket mérnek, és számos helyi hőmérsékleti rekord megdőlt.

Különösen forró volt augusztus 11., péntek és augusztus 12., szombat. A délről beáramló forró és száraz levegő hatására az utóbbi napokban több erdőtűz is keletkezett Marokkó északi részén, Tanger közelében és attól keletre, Taza tartományban.

Az erős szél táplálta futótüzek több száz hektár erdőt elpusztítottak. Marokkóban az idei július volt a negyedik legmelegebb 1961 óta – írja az MTI.

Rovatok