Index Vakbarát Hírportál

Pénteken még új kormányt szeretett volna alakítani, hétfőn inkább lemondott a lett miniszterelnök

2023. augusztus 14., hétfő 17:00

Krisjanis Karins szerint koalíciós partnerei nem segítették volna a kormány átalakításában, emiatt jobbnak látta, ha nem folytatják együtt a munkát.

Hétfőn benyújtotta lemondását a lett miniszterelnök, Krisjanis Karins, miután napokkal korábban felbomlott a mögötte álló három pártból álló kormánykoalíció – számolt be róla a Politico.

Karins még pénteken jelentette be, hogy feloszlatja a pártja, a jobbközép–liberális–konzervatív Új egység (JV), a nacionalista-populista Nemzeti Szövetség (NA), illetve a zöldpárti-regionalista Kombinált Lista (AS) pártokból álló kormánykoalíciót, mivel szerinte koalíciós partnerei nem támogatták, hogy megváltoztassa a kormány összetételét. Sajtóhírek szerint ugyanis Karins bővítette volna a koalíciót a baloldali Progresszívekkel, illetve a jobbközép-zöld Zöldek és Gazdálkodók Szövetségével – utóbbiból vált ki egyébként a Kombinált Listát létrehozó pártok némelyike még 2022-ben.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a Nemzeti Szövetség és a Kombinált Lista „a jólétért és a gazdasági növekedésért való munkát” akadályozza ezzel.

Ezután a kormányfő elkezdett más pártokkal tárgyalni egy esetleges új koalícióról, de úgy tűnik, ez nem jött össze, hiszen hétfőn már azt jelentette be közösségi oldalán, hogy csütörtökön átnyújtja a lemondásról szóló levelét az elnöknek, míg pártjának jelezte, hogy keressenek helyette új miniszterelnök-jelöltet.

Amennyiben a JV leendő miniszterelnök-jelöltjének nem sikerül maga mögött parlamenti többséget felmutatni, akkor előrehozott választásokra kerülhet sor – eredetileg csak 2026-ban tartottak volna választásokat a balti államban.

Rovatok