Index Vakbarát Hírportál

Befagyasztották a libanoni jegybank volt elnökének bankszámláit

2023. augusztus 14., hétfő 21:31

Az ügyet vizsgáló bizottság hétfőn közölte, Libanon befagyasztotta Rijád Szalameh volt jegybankelnök és négy munkatársa számláit – írja az MTI.

A libanoni hatóságok a befagyasztás mellett feloldották a banktitkok alól az öt ember számláit. Ők a jegybankelnök, továbbá testvére, fia, egyik korábbi asszisztense, valamint a lányának az anyja (utóbbi egykor szintén a jegybankelnök asszisztenseként dolgozott). 

Rijád Szalamehet 1993-ban választották meg jegybankelnöknek, pozícióját július 31-ig töltötte be.

Franciaországban és Németországban is elfogatóparancsot adtak ki ellene és a bátyja ellen, több mint 100 milliárd forintnyi közpénz elsikkasztásáért.

Ezt a nyomozás eredménye alapján a libanoni jegybanktól tulajdonították el Szalameh elnöksége idején, és ebből jelentős vagyonokat halmoztak fel Európában. Az európai hatóságok az ügyben több mint 130 millió dollár értékű vagyont zároltak.

Szalameh, testvére és volt asszisztense ellen Libanonban is vádat emeltek sikkasztás és egyéb pénzügyi bűncselekmények miatt. A Szalameh testvérek tagadják az ellenük felhozott vádakat, a Reuters hírügynökség megkeresésére a volt jegybankelnök fia és két volt asszisztense sem válaszolt.

Szalameh tagadta az ellene felhozott vádakat a Reutersnek írt üzeneteiben, és fogadkozott, hogy megtámadja azokat.

Szalamehet egykor Libanon monetáris stabilitásának őrzőjeként emlegették. Dicsérték, ahogy a libanoni polgárháború utáni helyreállítás és a zavargások időszakában is irányította az ország pénzügyeit. A kis földközi-tengeri ország 2019 végén kezdődött gazdasági összeomlása óta azonban számos szakértő megkérdőjelezi a bejrúti jegybank monetáris politikáját. Mindazonáltal Libanon nem adja ki állampolgárait más országoknak.

Rovatok