Index Vakbarát Hírportál

Videó: Sártenger öntött el egy olasz kisvárost

2023. augusztus 14., hétfő 20:09

Alberto Cirio piemonti kormányzó hétfőn közölte: öt embert eltűntként jelentettek Bardonecchiában, miután vasárnap este egy földcsuszamlás által kiváltott sár-, víz- és törmelékhullám végigsöpört a településen. Az eltűnt embereket utóbb megtalálták.

A helyi jelentések szerint egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett a váratlan áradásban, öten pedig eltűntek, miután a helyi Merdovine folyó átszakította a partjait.

ÖSSZESEN 120 EMBERNEK KELLETT ELHAGYNIA LAKÓHELYÉT AZ ÁRVÍZ MIATT.

Őket jelenleg az Olasz Vöröskereszt által egy helyi sportlétesítményben felállított táborban és szállodákban szállásolnak el. Továbbá a tűzoltók beavatkoztak, hogy kimentsenek hat embert, akik egy lakókocsiban rekedtek, amelyet az árvíz elsodort a folyón.

A helyi rendőrőrs és egy La Betulla nevű szálloda is súlyosan megrongálódott, továbbá a teljes helyi rendőrautó-állomány megsemmisült. A helyi hidak is megrongálódtak, így a francia határ közelében fekvő alpesi várost a mentőszolgálaton kívül senki sem tudja megközelíteni – írja az ANSA olasz hírügynökség.

Utóbb a piemonti kormányzó bejelentette, hogy megtalálták az eltűnt embereket. „Közvetlen kapcsolatban állok a polgármesterrel, aki megerősítette, hogy nincsenek áldozatok, és hogy az eredetileg eltűntnek hitt öt embert is sikerült felkutatni” – mondta Alberto Cirio, miután beszélt Chiara Rossetti bardonecchiai polgármesterrel.

Hozzáfűzte:  „Ez mindenképpen jó hír. A kár azonban nagyon jelentős, és már beszéltem Antonio Tajani miniszterelnök-helyettessel, aki azt mondta, a kormány rendelkezésre áll, hogy a maga részéről segítsen a helyzet kezelésében” – tette hozzá.

Időközben, a robbanások megelőzése érdekében a gázellátást a környéken elzárták, és a városi tanács közölte a lakosokkal, hogy a víz- és áramellátásban fennakadásokra kell számítaniuk. A carabinieri csendőrség is megerősítette a várost – amely nyáron népszerű turistacélpont –, azért, hogy a kiürült házakat ne fosszák ki. 

Rovatok