Index Vakbarát Hírportál

Ötven pávián támadt rá egy leopárdra az út közepén, leállt a forgalom

2023. augusztus 14., hétfő 14:23

Nem mindennapi eset tanúja volt egy harmincéves könyvelő a Dél-afrikai Köztársaságban: majmok hada támadott rá egy éppen zsákmányra vadászó nagymacskára.

A Dél-afrikai Köztársaságban egy körülbelül ötven páviánból álló csoport támadott meg az út közepén egy leopárdot, amely éppen zsákmányra vadászott. A videóban jól látszik, hogy a vadmacska először lassan sétált, majd hirtelen – a majmok nagy ijedtségére – az úttestre ugrott.

Ugyan a páviánok nem számítottak a leopárdra, hamar rájöttek, hogy a számban rejlik az erő, és könyörtelenül nekirontottak a vadmacskának. A támadás miatt a forgalom is leállt az úton – számolt be az a-z-animals.com hétfőn.

A csapat méretét tekintve azt gondoltam magamban, hogy ez a leopárd semmiképpen sem lesz elég bátor! De meglepett. Úgy tűnt, a kíváncsisága felülkerekedett rajta. A leopárd lopakodva eltűnt az út menti fűben. Becserkésző üzemmódra váltott, majd hirtelen kiugrott a fűből

– mesélte a 30 éves könyvelő, aki videóra vette az esetet. 

„A páviáncsapat nagyon gyorsan reagált. Ez kizökkentette a leopárdot, majd a páviánok körbevették és harapdálni kezdték őt. Abban a pillanatban rájöttem, hogy valami rendkívüli dolognak vagyok a szemtanúja, lélegzetvisszafojtva vártuk, mi történik. Végül el tudott menekülni a nagymacska, néhány zúzódással megúszta” – tette hozzá.

A páviánok egyébként csak nappal ilyen bátrak, ugyanis az éjszakai látásuk nagyon gyenge. A portál beszámolója szerint nem is tudnak kárt tenni a vadmacskákban, és inkább csak megfélemlítés céljából támadnak rájuk.

Rovatok