Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország helyett a Balatont választják a német nyugdíjasok

2023. augusztus 14., hétfő 10:59

Spanyolország üdülői helyett a Balatont választják a német nyugdíjasok. Itt akarják eltölteni nyugdíjas éveiket, mert többek szerint Magyarország olcsóbb és biztonságosabb, mint Németország.

Már nem arról álmodnak a német nyugdíjasok, hogy Dél-Spanyolországban töltsék el a nyugdíjas éveiket – idézi az ABC elnevezésű spanyol lap cikkét a Világgazdaság. A spanyol portál azzal magyarázza a jelenséget, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon 25 százalékkal nőtt a betelepülő német nyugdíjasok száma, ezt pedig rossz hír a spanyol üdülőövezeteknek.

Több német nyugdíjaskorú is azt mondta, hogy 

jönnek Magyarországra.

Olcsóbb és kényelmesebb? 

Sebastian egész életében egy berlini logisztikai társaságnál dolgozott, 2022 májusától nyugdíjas. Hamarosan Magyarországra költözik, eredetileg azt tervezte, hogy a katalán Costa Brava régió lesz az otthona idős éveire, ahol a nyaralásait töltötte. Végül mégis Magyarország mellett döntött: az eladott német lakása árából alapozza meg itt új életét.

Sebastian azt mondta, hogy Magyarország egy televíziós adás nyomán merült fel célállomásként. A Mitteldeutscher Rundfunk (MRD) csatorna riportot sugárzott a német állampolgárok Magyarországra történő kivándorlásáról. Sebastian ekkor szerzett tudomást arról, hogy milyen alacsonyak a magyar ingatlanárak a németországihoz képest.

Utánanéztem, és tényleg igaz volt. Magyarországon sokkal olcsóbb és kényelmesebb az élet, így egy számunkra megfelelő balatoni házat kezdtünk el keresni

– mondta a német nyugdíjas.

A spanyol lap Aline esetéről is beszámolt, aki most Zánka környékén él a férjével. Az asszony azt mondta, Németországban már egyszerűen nem tudtak megélni a nyugdíjukból.

Azt kellett megélnünk, hogy Pfalzban egy élet munkája után elszegényedtünk, itt viszont kényelmesen élünk az 1400 eurós nyugdíjunkból.

Az alacsony ingatlanár és az olcsó élelmiszer miatt költöztek Magyarországra. A német lakásuk értékesítéséből nemcsak hogy új házat tudtak venni, hanem még tartalékot is tudtak képezni.

Keszthelyen 49 ezer euróért teljesen felújított ingatlant lehet találni ötezer négyzetméteres telekkel. Németországban ennyiért egy garázst sem kapni

– mondta Otmar Heider német ingatlanközvetítő, aki húsz éve él Magyarországon.

Margarete Würzburgból származik, ő azt mondta, hogy a magyarországi nyugdíjazásuk egyfajta tiltakozás.

Több mint 33 éven át dolgoztam, fizettem az adókat. Mos 82 évesen alig havi 800 euróból kellene megélnem, ami Németországban a szegénységhez elég. Ez nagyon igazságtalan, a német állam megfeledkezett rólunk

– panaszkodott. Szerinte ezért vándorol ki egyre több nyugdíjas más országokba, ahol egyszerűen jobban bánnak velük.

A statisztikák szerint Magyarországon 25 százalékkal nőtt az országban tartózkodó német nyugdíjasok száma.  

A német nyugdíjbiztosító 2021-ben még 5 398 személynek utalt ki magyarországi bankszámlákra nyugdíjat.

Jelenleg is mintegy 14 ezer kérelem van folyamatban. Azt is lehet tudni, hogy tavaly 67 ezerrel több német nyugdíjas kért szociális segélyt, mint 2021-ben, arra hivatkozva, hogy a nyugdíjuk nem fedezi a megélhetésüket. 

A németek az élen

Az év elején kérdeztük az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét arról, hogy milyenek a tapasztalatok, valóban ilyen nagy-e a kereslet a magyarországi ingatlanok iránt a németek körében.

A legtöbb külföldi érdeklődés az ingatlan.com-ra Németországból jön. Egyébként ezt alátámasztják a KSH adatai is, amely alapján a külföldi vásárlók közül a németek vannak a legtöbben

– mondta Balogh László. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kínaiak és vietnámiak 80-90 százalékban Budapesten vásárolnak ingatlant, az oroszok körülbelül fele-fele arányban vásárolnak a fővárosban és vidéken.

A németek 30 százaléka vásárol Budapesten, túlnyomó többségük inkább a Dunántúlon és a Balaton környékén keres új otthont. A NÉMET Vásárlók VOLTAK A LEGAKTÍVABB KÜLFÖLDI ingatlanVÁSÁRLÓK MAGYARORSZÁGON, MERT 2021-BEN 1259 LAKÁST VETTEK.

Ez a KSH adatai alapján 104 százalékkal több, mint ahány német vevővel lebonyolódott tranzakció történt az utolsó, Covid- és háborús időszakot megelőző békeévben, 2019-ben. Szintén beszédes, hogy a 65 év feletti vásárlók aránya 24 százalékos, ami kiemelkedően magas a többi nemzettel összehasonlítva. Hasonlóan magas az idős vásárlók aránya a holland és svájci vevők körében (22-21 százalék). Érdekességképpen a kínai vevők körében a 65 év felett vásárlók aránya csak 2,9 százalékos volt, az olaszok körében pedig 3,5 százalékos. Balaton régió népszerűségét jól mutatja, hogy a Budapesten vásárló németek aránya csak 11 százalék, míg például a kínaiak esetében ez 88 százalék.

A KSH adataival összhangban vannak az ingatlan.com saját adatai. Az ingatlan.com-ot 2022-ben felkereső több mint 24 millió felhasználó közül 665 ezer érkezett Németországból.

Nyugat-Magyarország régió legnépszerűbb települései a német érdeklődők körében Győr, Siófok, Keszthely, Nagykanizsa, Sopron és Zalaegerszeg. Érdekes még, hogy Kecskeméten és Debrecenben is jelentős számú, Németországból érkező érdeklődést mértek 2022-ben, ami nagy valószínűséggel összefüggésben van a városok német hátterű beruházásaival.

Rovatok