Index Vakbarát Hírportál

Hatvan menekültet mentettek ki egy hajóról a ciprusi hatóságok

2023. augusztus 15., kedd 21:17

Hatvan menekültet mentettek ki a ciprusi hatóságok egy hajóról, amely bajba jutott a nyílt tengeren – közölte a ciprusi mentési koordinációs központ (JRCC).

A hatóságok hétfő este lettek figyelmesek a menekülteket szállító hajóra, amely Cape Greco kikötőváros partjaitól mintegy 30 kilométerre nyugatra került bajba.

A parti őrség két hajója motorcsónakokkal, egy mentőhajóval és egy helikopterrel együtt kezdte a mentést. Kedd reggelre partra juttatták a hajó fedélzetén utazókat, köztük ötvennégy férfit, három nőt és három gyereket 

– számolt be róla a JRCC, a menekültek állampolgárságát egyelőre nem közölték. A kimentetteket a ciprusi főváros, Nicosia külvárosában lévő, bevándorlókat elszállásoló központba szállították.

A három kontinens között elhelyezkedő Ciprus jelentős migrációs nyomással küzd: hatósági közlések szerint az idei év első öt hónapjában mintegy hatvan százalékkal több menekült érkezett hajóval a szigetre, mint az előző év ugyanezen időszakában.

A bevándorlási hivatal adatai szerint a hajóval érkezők nagy része a szíriai Tartúsz partjainál száll vízre, innen indulnak Európa irányába.

A szigetország hatóságai múlt hónapban jelentették be, hogy Ciprus kizárja az újonnan érkező menedékkérőket a más európai uniós tagállamok területére való áttelepítési programból, hogy elejét vegye a visszaéléseknek.

Rovatok